Így gyorsíthatja fel ingyen az otthoni internetjét

Egy Chrome-bővítmény segítségével csökkenthető a böngészés során forgalmazott adat mennyisége, ami egyúttal jelentős gyorsulást eredményez. Ezután ellenőrizhetjük is a böngészőben a spórolás mértékét – számolt be a hvg.hu.

A netforgalom ellenőrzését mindenféle bővítmény nélkül, alapjáraton is elvégezhetjük a Chrome-ban. A böngésző címsorába kell beírni (idézőjelek nélkül) a “chrome://net-internals/#bandwidth” címet, majd mehet az Enter. Ezután a Chrome egy egyszerű táblázatban mutatja meg az aktuális, azaz a legutóbbi nethez kapcsolódás óta elhasznált adatmennyiséget (Session), valamint az eddigi összes fogyasztást (Total).

Aki spórolni szeretne az adatmennyiségen, vagy gyorsítaná a böngészést, annak érdemes telepíteni a Data Compression Proxy nevű Chrome-bővítményt. Ez a Google adattömörítő proxy szerverein vezeti át a böngészésünket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a böngésző így a weboldalból nem tölti be csak a szükséges részeket, kihagyja azokat a fejlesztői megjegyzéseket és funkcióval nem bíró részeket, amik csak növelnék az adatmennyiséget.

A Google közlése szerint ez akár 50 százalékkal kevesebb adatforgalmazást is jelenthet bizonyos weboldalaknál, ami más szempontból nézve kétszer olyan gyors böngészést jelent.

Kimaradt?