Hatalmasat zuhant a liberálisok támogatottsága

A korábban folyamatosan húsz százalék fölött mért Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága hatalmasat zuhant ellenzékbe vonulása óta. Ezt igazolja az IRES pénteken nyilvánosságra hozott felmérése.

Az adatok szerint a PNL a szavazatoknak mindössze 14 százalékát kapná, ha most lennének az európai parlamenti választások. A liberálisok célkitűzése a 25 százalék. Sőt Crin Antonescu pártelnök megfogadta, hogy lemond, ha a PNL nem éri el a 20 százalékot az EP-választásokon.

A felmérés szerint a Szociáldemokrata Pártból, a Konzervatív Pártból és a Románia Haladásáért Országos Szövetségből álló PSD+PC+UNPR választási koalíció támogatottsága 42 százalékos, a Demokrata Liberális Párt támogatottsága (PDL) 11 százalékos.

Meglepetés az államfő által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP), amely a szavazatok 10 százalékát szerezné meg. Az RMDSZ és a Nagy-Románia Párt (PRM) egyaránt bekerülne az EP-be 5-5 százalékos szavazati aránnyal.

Rosszul áll a szénája az államfőjelölt Crin Antonescunak is. A PNL vezetője mindössze 12 százalékot szerezne, ha most lennének az elnökválasztások. A legesélyesebb államfőjelölt továbbra is a PSD elnöke, Victor Ponta kormányfő 31 százalékkal.

Az IRES felmérése március 26-án készült 1446 személy megkérdezésével, a hibaküszöb 2,7 százalékos.

Kimaradt?