A tanévkezdés ára: amikor a tolltartó is divatos

A tanszerboltban, a piacon és a bevásárlóközpontokban  is változtalanul nagy volt az érdeklődés a tanfelszerelések iránt a héten és a hétvége folyamán Marosvásárhelyen.A szülők a táskától a füzetekig, cipőtől a tolltartóig mindent szemügyre vettek, és sokan elővették a pénztárcát.

“Az utolsó pillanatokra hagytam a vásárt, ezért most mindent egyszerre kell megvennünk, a füzeteket kivéve, azokkal még várunk hétfőig, lássuk, mit kér a tanítónéni” – mondta a maszol.ro érdeklődésére Kovács Izabella, aki másodikos kislányával éppen a táskák közt válogatott.

A legolcsóbbak 30-35 lejnél kezdődnek, de 50 és 80 lej között is lehet vásárolni egy átlagos táskát. A drágábbak, vagyis a divatosabbak a 300 lejt is meghaladják. “Attól függ, hogy melyik iskolába jár a gyerek, milyen az osztályközösség, mennyire fontos a divat, aszerint választanak” – magyarázta az eladó. bevasarlasok915.jpg

Egy tolltartót vásároló szülő szerint: ha a gyerek a városközponti iskolába jár, ahová jobbmódú szülők viszik a csemetőiket, akkor a szülők is a drágább árfekvésű táskákat, tolltartókat keresik. A város szélén, ahol a szegénység jellemzőbb, nincs akkora divatbemutató.

„A tolltartók közül inkább azt érdemes választani, amely eleve felszerelt, van benne toll, ceruza, radír, színes ceruza, színes filctoll, vonalzó, hegyző” – vélekedett az eladó a Bolyai utcai boltban. Egy ilyen termék ára 32 lejnél kezdődik, többféle színben, mintában kapható. pokember.toll915

A füzetek minőségét és árát illetően is széles a kínálat, az ötven banistól a 3-5 lejesig lehet választani. Az eladó az egy lej húsz banist ajánlja, az már job minőségű és az ára is átlagos, nem túl drága. A túl olcsó füzet nem ajánlott az elsősöknek, mert a papír beszívja a tintát, elmaszatalódik az írás.

A könyvborítókból nyolc model létezik, a füzetborítókból is bőséges a választék, 0,80-1,70 között mozog az áruk.iorszer915

A jövő héten újabb bevásárlási rohamra lehet számítani, mondják az eladók, hiszen az iskolakezdést követő napokban szerzik be a szülők a füzeteket. A könyvek és más segédeszközök beszerzése is ezután következik, de azt még nem tudják, mennyi pénzt kell rá szánni.

Kimaradt?