Andronescu kitart a szakmai érettségi mellett

Ha a szenátus hétfőn sem szavazza meg a differenciált érettségi bevezetését, sürgősségi kormányrendelettel vezetjük be az új rendszert – nyilatkozta a Gândulnak Ecaterina Andronescu oktatási miniszter. Hangsúlyozta: a szakmai felmérés módszertanáról azután tárgyalnak, miután a szenátus megszavazta vagy a kormány elfogadta a vonatkozó sürgősségi rendeletet.andronescu15

Hétfőn, szeptember 17-én a kétszintes érettségiről két eredménytelen ülés után immár harmadik alkalommal tárgyalnak a honatyák.

“Az érettségi nem módosul, ugyanolyan marad mint eddig, csak bővül a szakmai érettségivel, és törvény szerint nem fogja befolyásolni azokat a diákokat, akik 2013-ban vizsgáznak” – nyilatkozta Gheorghe David PDL-s szenátor, aki szerint a kétszintes felmérés nem a legjobb megoldás.

Kifejtette: a szakmai érettségi nem emeli magasabbra a mércét, nem motiválja a diákokat tanulásra, de lesz egy felmutatható oklevelük.bac15

Petru Filip PSD-s szenátor szerint a tanügyi rendszer jelenlegi állapotában bármilyen jó irányba való változtatást, akkor is, ha az nem tökéletes, mielőbb meg kell hozni.

“Nem a legjobb megoldás, de jobb annál, mint ami jelenleg van, a realitás kéri ezt. Egy ilyen fontos törvényt mielőbb be kell vezetni. Olyan megoldás, amely egy aktuális problémát old meg, de amely hosszútávon egy reális problémát szeretne orvosolni” – magyarázta Petru Filip. A szenátor elismerte: a tanügyi rendszer problémái az érettséginél mélyebben gyökereznek, a fiatalokat nem motiválják arra, hogy tanuljanak vagy dolgozzanak.

A tanügyi minisztérium elképzelése szerint a szakmai érettségi mellett döntő diákok, akik  olyan oklevelet kapnak, amellyel alkalmazhatják őket, viszont ezzel a diplomával egyetemre már nem jelentkezhetnek.

Kimaradt?