Székelyföldi vállalkozó buktatta le a kamaraelnököt

Egy székelyföldi vállalkozó buktatta a Román Ipari és Kereskedelmi Kamara múlt szerdán előzetes letartóztatásba helyezett volt elnökét. Mihail Vlasovot Petroczki Géza, a székelyudvarhelyi Infopress Group Rt. volt vezérigazgatója jelentette fel a korrupcióellenes ügyészségen, mert csúszópénzt próbált tőle kicsikarni.

Mindez a tisztségviselő letartóztatásának táblabírósági indoklásából derül ki, amelyet a Mediafax idézett. A dokumentum szerint Vlasov volt azt, aki felajánlotta az üzletembernek, közbenjár a kamara alárendeltségébe tartozó kereskedelmi bíróságon, hogy pere –amelyben Petroczki Gézától 15 millió lejt követelt az Infopress jelenlegi tulajdonosi köre – kedvezően alakuljon. 

A bírósági indoklás felidézi, hogy a kamaraelnök és a székelyföldi vállalkozó két alkalommal is találkozott Bukarestben. Az első találkozót Vlasov kérte, arra hivatkozva, hogy érdekli a nyomdaipar. Valójában azonban tudatta Petroczkival, hogy előreláthatólag el fogja veszíteni a pert, még akkor is, ha az Infopress tulajdonosainak követelései alaptalanok. A találkozón felajánlotta: egymillió euróért elintézi, hogy a vállalkozó nyerjen, és ne fizesse ki a közel 4 millió eurót.

A második találkozó március 8-án volt közöttük, a bukaresti Hilton Hotelben, ahol Vlasov átvette a kenőpénz első részletét, a 200 ezer eurót. Akkori beszélgetésüket az ügyészek lehallgatták, és bizonyítékként használták fel a kamaraelnök ellen. A lehallgatási jegyzőkönyv szerint Vlasov azt kérdi Petrockitól: „Elhoztad a pénzt?” Az üzletember úgy válaszolt: „Igen, kint van az autómban”.

A helyszínen tartózkodó ügyészek tetten érték Vlasovot, amikor átvette a 200 ezer eurót. A kamaraelnököt őrizetbe vették, másnap pedig vizsgálati fogságba helyezte a bíróság.

Kapcsolódók

Kimaradt?