Sepsiszentgyörgy idén is sötétbe borul egy órára

A háromszéki megyeszékhely hetedik alkalommal csatlakozik a „Föld órája” nevű világméretű akcióhoz. A szervező „Ecou” nevű egyesület arra kéri a város lakóit, cégeket, intézményeket és civil szervezeteket, hogy szombaton este fél kilenc és fél tíz között oltsák le a lámpákat, kapcsolják le az elektromos készülékeket.

Az ifjúsági egyesület az akció ideje alatt a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban szabadtéri, fáklyás bulival ünnepel, lampionokat eregetnek és élőzenével szórakoztatják a résztvevőket. A fáklyafényes mulatságba bekapcsolódó fiatal zenészek magyar, román és angol dalokat énekelnek szombaton este fél kilenc és fél tíz között.

Sepsiszentgyörgy a hazai városok közül elsőként, már 2008-ban csatlakozott a Föld Órája eseményhez, és 2010 óta az önkormányzat is lekapcsolja a közvilágítást a városban. A kezdeményező, Mădălin Guruianu elmondta, az elmúlt hét év alatt sokat változott a háromszékiek viszonyulása az akcióhoz. Az első évben még csak egy sepsiszentgyörgyi klubot sikerült meggyőzni, hogy egy órara ne fogyasszon elektromos áramot, mára azonban az önkormányzat, tüöbb intézmény és természetesen nagyon sok városlakó bekapcsolódik az eseménybe.

Az akció az energiapazarló életmódra kívánja felhívni a figyelmet. A Természetvédelmi Világalap első ízben 2007-ben, Sydneyben rendezte meg a Föld Óráját, ahol több mint 2 millió ember kapcsolta le a villanyt egy órára, így a város energiafogyasztása az átlagosnál 10 százalékkal lett kevesebb. Ezt követően a világméretűvé vált akciónak, már évente több millió résztvevője volt. Az energiatakarékosság mellett a megmozdulás célja egy órán át csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.

 

Kimaradt?