Vincze Loránt EP-képviselőjelölt szerint kiterjeszthetik a műsorszórási jogot

A szerzői és műsorközvetítési jogoknak az Európai Unióra való kiterjesztése „nagyon is európai probléma”, amellyel már az Európai Bizottság is foglalkozott – fejtette ki újságírói kérdésre Vincze Loránt nagyváradi sajtótájékoztatóján. Az európai parlamenti képviselőjelölt szerint középtávon akár megoldás is születhet a kisebbségi polgári kezdeményezésbe is foglalt problémára, vagyis egy szerzői vagy műsorszórási jog nemcsak egy adott uniós országon belül, hanem annak határain kívül is érvényes lesz.

A május 25-i EP-választások kapcsán Vincze Loránt elmondta, kiemelt jelentőségű a mozgósítás, hogy minél több magyar jelölt jusson be az Európai Parlamentbe, de azért is, hogy a szélsőséges pártok minél kisebb arányban juttassanak képviselőt az európai törvényhozásba – ellenkező esetben még nehezebb lesz kezelni a különféle konfliktusokat. A jelölt szerint az RMDSZ támogatottsága minden eddiginél nagyobb, hiszen a jelöltállításhoz szükséges aláírás-mennyiséget 25 százalékkal meghaladták. Vincze ugyanakkor azt is kifejtette, most egységes magyar lista létezik, amilyet az emberek amúgy is akartak, ez a lehetőség pedig lendületet adhat a választáson a Szövetségnek.

Az EP-képviselőjelölt szerdán délután Székelyhídon folytatott megbeszélést a polgármesterrel, majd Érmihályfalván tartott előadást Kisebbségvédelem az EU-ban címmel.

 

Kimaradt?