Vitát kavar a Brassó történelmi belvárosát elkerülő út terve

Brassó történelmi belvárosát kikerülő utat tervezi a brassói polgármesteri hivatal – számolt be a Marosvásárhelyi Rádió. A városrendezési tervet a héten terjesztik szavazásra. Már 2012 óta elkezdték tervezni azt az utat, amely kikerülné Brassó történelmi belvárosát, és a régi városfalakon kívül, a Warthe-dombon közelítené meg a Bolgárszeget. A városrendezési tervet a helyi tanács hétvégi ülésén bocsátják szavazásra.

Az út megépítését már jóváhagyta a Művelődési Minisztériumon belül működő szakbizottság – közölte a városháza szóvivője, Sorin Toarcea.  Az út ugyanis három történelmi műemlék, a Fehér, a Fekete és a Graft bástya közelében haladna el.

A tervezők elképzelése szerint az Áprily Lajos Főgimnáziumtól induló út a Graft patak túlsó oldalán, a Warthe-domb erdős részén haladna. A bástyák közelében alagutakat terveztek, ezen jutnának fel a szülészetig az autók és a buszok. Az új úttal megvalósítható lenne, hogy Brassó belvárosából teljesen kizárják az autós forgalmat és az ígéretek szerint megmaradna az a gyalogút is, amely jelenleg a várfal tövében húzódik.

A közvita tárgyává tett tervet azonban sokan ellenzik, egyrészt mivel attól tartanak, hogy az autósforgalom miatt megbomlana a csendes és szép városrész varázsa, illetve szennyezettebb lesz. Másrészt azért aggódnak, hogy az alagutak miatti fúrások és a közelben tervezett emeletes parkolóház munkálatai olyan rezgéseket idéznének elő, amelyek az őrtornyok megrongálódásához vezetnének. A terv ellenzői az interneten aláírásokat gyűjtenek panaszlevelükre.

Kimaradt?