Antiszociális háló applikáció – avagy hogyan ne találjanak meg

Egy új iPhone-os appal nem megtalálni, hanem elkerülni lehet az exeket és az idegesítő kollégákat. Két amerikai fejlesztőt, Brian Moore-t és Chris Bakert az ihlette a Cloak nevű applikáció kifejlesztésében, hogy Moore gyakran kínos perceket élt át, mert New Yorkban állandóan összefutott exbarátnőjével – írja a CNN alapján az Origo.

Az egyelőre csak iOS-es kiadásban elérhető applikáció egyelőre csak az Instagram képmegosztó és a Foursquare helymegosztó szájtokról képes előkeresni a felhasználók felbukkanási helyeit, de már tervben van a hasonló facebookos funkció elindítása is, ám ez további fejlesztéseket igényel. A Twitter esetében a készítők szerint gyakran elavult adat szerepel a tartózkodási hely mellett, ráadásul a legtöbb felhasználó nem is osztja meg, honnan küld egy-egy bejegyzést, ezért a mikroblogszolgáltatást egyelőre nem támogatják.

A Cloak applikáció térképen tudja megjeleníteni az ismerősök aktuális tartózkodási helyét, és jelez, ha egy nem kívánatosként bejelölt személy túlságosan közel van. Külön be lehet állítani, kinek a felbukkanása esetén jelezzen azonnal az okostelefon.

Ha egy közeli helyen egy ismerős régen tartózkodott, a térképen félig átlátszóan, szellemként jelenik meg a képe. Természetesen az app csak azokat az ismerősöket tudja megjeleníteni, akik használják az Instagramot vagy a Foursquare-t, és nem tiltották le a tartózkodási helyeikhez való hozzáférést. Chris Baker szerint egyébként nem csak antiszociálisoknak ajánlják a Cloakot, a barátok elkerülését biztosító szolgáltatás számos hétköznapi szituációban is hasznos lehet: például ha valaki épp az első randevúját tölti valakivel.

Kimaradt?