Elkészült a Hargita-hegység új térképe

Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata elkészítette a Hargita-hegység új térképét a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

„A kiadvány hiánypótló útmutató, mivel a korábbiak nem tartalmaznak minden információt” – mutatott rá Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője.

Hozzátette: fontosnak tartották, hogy úgy készítsenek el egy turistatérképet, hogy alaposan felmérik a terepet, végigjárják minden ösvényét. Ez alkalommal kategorizálták is a turistaösvényeket, és felállítottak egy prioritási listát, hogy melyek felújítása a legsürgetőbb.

A térkép elkészítése Kovács Csongor topográfus ötlete volt, majd a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással konzultáltak erről. A turistaösvények felmérésében, a térkép domborzatmodelljének, vízrajzának és dizájnjának kidolgozásában a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület segített.

A térképen új információkat tüntettek fel, megjelölték a hegyimentőbázisokat, a hegyi menedékeket, a forrásokat, esztenákat. A turistaösvényeket megszámozták, feltüntették azok nehézségi fokát, hosszát, bejárási idejét, hogy milyen állapotban van, illetve hogy melyik évszakokban járhatók. A térképet kiteszik mindenik hegyi menedékbe, ez nagyon fontos, hangsúlyozta Fekete Örs, az elsőt már el is helyezték a Kakukk-hegyen.

Az új kiadvány nagy érdeklődésnek örvend, mondta a közszolgálat vezetője, egyelőre honlapjukról , és a Hargita-hegység projekt honlapjáról tölthető le.

Hargita megye fejlesztési stratégiája szellemében Hargita Megye Tanácsának kifejezett szándéka a különleges vonzáskörrel rendelkező turisztikai zónák fejlesztése.

Kimaradt?