Történelmet írt egy városházi alkalmazott Kolozsváron

Filmekbe illő ostobaságot követett el a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal egyik alkalmazottja – írja az adevarul.ro. A lap beszámolója szerint a Széchenyi téri Mihály Vitéz (Mihai Viteazul) szobor talapzatára az évszámokat tévesen írták fel a decemberi javítások alkalmával. E szerint a vajda nem 8, hanem 38 évig uralkodott. 

A szobor talapzatán lévő felirat betűit az évek során ellopták vagy lehullottak, a talapzat védőburkolata is jelentős mértékben károsodott. Ezt javíttatta ki a polgármesteri hivatal tavaly decemberben. A munkálatok része volt az eredeti felirat hiányzó karaktereinek legyártása és visszahelyezése.

A városházi alkalmazott nem nézett utána a pontos évszámnak, amikor felragasztotta a hiányzó karaktereket, és a 9-est felcserélte a 6-ossal. Így a felirat szerint Mihály Vitéz 1563 és 1601 között volt a román országok fejedelme, holott uralkodása csak 1593-ban kezdődött.

A tévedést a polgármesteri hivatal szóvivője, Iulia Perșa sajnálatosnak nevezte. A bakira a voceatransilvaniei.ro portál egyik olvasója hívta fel a figyelmet.

Kimaradt?