„Nem igaz, hogy a bánsági szórványmagyarság hátrányos helyzetben van”

Közel ötven fiatal vett részt az RMDSZ Temes megyei szervezetének második ifjúsági találkozóján a hétvégén Óteleken. A megyei RMDSZ és a helyi önkormányzat, valamint a Bánsági Közösségért Egyesület támogatásával megvalósult találkozón részt vett Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Szabó József, a MIÉRT elnöke, valamint gátaljai, győrödi, kisiratosi, lugosi, óteleki, ötvösdi, székelyudvarhelyi, temesvári, végvári és zsombolyai magyar fiatalok.

Molnár Zsolt beszédében rámutatott a fiatalok gyülekezésének, ismerkedésének fontosságára, mivel ezáltal szabadon beszélgethetnek arról, „hogy mi történik a közvetlen környezetükben, mi történik Temesváron, mi történik az országban. Ezekből az ismeretségekből, barátságokból, tapasztalatokból építkezve tudnak majd otthon a saját közösségeikben valami többletértéket megvalósítani” – fogalmazott.

Az óteleki találkozó résztvevőinek Szabó József, a MIÉRT elnöke tartott előadást ifjúsági szervezetekről, ifjúságpolitikáról, a MIÉRT 337 tagszervezetet működtető országos hálózatáról, szervezet- és karrierépítésről.

Szabó József ifjúsági vezetőként immár hat éve a nagyváradi önkormányzat tagja, de mint elmondta, MIÉRT-es kollégái közül sokan vállalkozóként vagy más területeken valósították meg álmaikat. A MIÉRT elnöke szerint a fiatalok többsége néha teljesen belenyugszik abba, hogy a kisebbségi lét, vagy a vidéki lét, a lehetőségeknek hiánya gátolja őket valamilyen cél elérésében.

„Én ebben nem hiszek. A nehézségek mindig azért vannak, hogy legyőzzük azokat. Egy fiatalnak fel kell építenie magát és mindig az alapok a legfontosabbak” – fejtett ki Szabó, majd kitért a szórványközegben élő magyar fiatalok sajátos helyzetére is.  Szerinte nem igaz, hogy a partiumi és a bánsági szórványmagyarság hátrányos helyzetben van. „Épp ellenkezőleg, a határ menti övezetben élő magyarság helyzeti előnyben van a tömbmagyarsággal szemben, mert jobban ismeri a román nyelvet, ez pedig előnyt jelent, nem hátrányt” – zárta mondanivalóját a MIÉRT elnöke.

Az óteleki ifjúsági hétvége egy találkozósorozat második állomása, amely Molnár Zsolt parlamenti képviselő kezdeményezésére 2013-ban Végváron indult.

 

Kimaradt?