TVR

Ponta a közszolgálati televízió és rádió összevonását tervezi

A kormány a bukaresti közszolgálati televízió és rádió összevonását tervezi, de ez leghamarabb a jövő évben valósítható meg - jelentette ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy létezik egy hosszú távú kormányzati stratégia, ami a két közszolgálati intézmény összevonására vonatkozik. Ponta szerint ez leghamarabb a jövő évben valósítható meg, mert a Román Televízió (TVR) anyagi nehézségekkel küszködik, tetemes adóssága van, miközben a Román Rádiótársaság (SRR) nyereséges. Ponta szerint az összevonás csak akkor jöhet szóba, amikor a televízió is nyereségessé válik.

“Létezik egy hosszú távú stratégia. Nem lehet azonnal alkalmazni, mert ez azt jelentené, hogy a rádiót is csődbe visszük" - mondta Ponta, emlékeztetve rá, hogy a köztelevíziónak 800 millió lej adóssága van.

Rámutatott: a két vállalatnak egyetlen országos társaságot kellene alkotniuk, hiszen számos európai országban is így van - érvelt a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette: egyelőre nem dolgoztak ki tervezetet az összevonásról, ez körülbelül egy év múlva várható, amikor a két intézmény vezetősége fogja a parlament elé terjeszteni.

A román köztelevízió vezetősége március elején jelentette be, hogy az előzetes mérleg szerint sikerült 2,5 millió lej nyereséggel zárni a 2013-as évet, de az intézmény korábban felhalmozott adósságai elérik a 800,6 millió lejt. Ennek nagyobbik részével, 543,7 millió lejjel  az államkasszának tartozik a közintézmény. A román köztelevíziótól tavaly 619 embert bocsátottak el, s az alkalmazottak száma így 2535-re csökkent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?