"A valós anyanyelvhasználatért mindent meg kell tenni"

Az anyanyelvhasználatról nemtörődömségből vagy félelemből történő lemondás a megszerzett jogok eltörléséhez vezethet - figyelmeztettek az anyanyelvhasználati jogokról, valós kétnyelvűségről szervezett konferencia előadói hétfőn, Marosvásárhelyen.

A Bolyai klubban a nagyváradi Szent Mihály Igazsága és Békéje Egyesület mellett a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet, a szlovákiai Fórum Kisebbségkutató Intézet is bemutatkozott, ismertetve tevékenységüket, illetve a gyakorlati alkalmazás területét, valamint nyomtatványokat és eredményeket.

A jogi tudatosság kialakulása a megfélemlített magatartással szemben az anyanyelvhasználat irányába vezet – hangsúlyozták az alőadók. Menyhárt Gabriella ügyvéd, a Szent Mihály Igazsága és Békéje Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy megismerés nélkül nincs öntudatos anyanyelvhasználat, és ugyancsak a törvények megismerése vezetheti el az egyént oda, hogy szabadon döntsön arról, hogy a magán-, illetve a közszférában milyen nyelvet használjon.

A 2012-ben Budapesten megalakult Kisebbségi Jogvédő Szolgálat számos más, hasonló szervezettel áll kapcsolatban Magyarország határain kívül és igyekszik támogatást nyújtani a jogorvoslás területén. Elsősorban azok fordulnak az intézethez segítségért, akiket magyarságuk miatt ért sértés, vagy jogi eszközökkel történő fellépésre van szükségük. A www.kji.hu honlapon minden további tudnivaló megtalálható.

„A felvidéki átlagpolgár, ha betér egy hivatalba, akkor ott elsősorban ügyet akar intézni és nem forradalmat vívni” – mutatott rá Orosz Örs, aki a felvidéki kisebbségi anyanyelvhasználat helyzetét ismertette. Elmondta, hogy a rendszerváltást követően „jött divatba” Szlovákiában a kétnyelvű táblák, a magyar megnevezések lefestése. A nyelvi jogokért folytatott mozgalmak során az egynyelvű táblák kiegészítése, valamint az idegenforgalmi látványosságok esetében az angol és magyar nyelvű feliratozások pótlása, kihelyezése az egyik tevékenységük.

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet két munkatársa, Bogdán Andrea és Mohacsek Magdolna jogtanácsosok a Nyelvi jogok útmutató című kiadványra hívták fel elsősorban a figyelmet, illetve azokat a jogszabályokat ismertették, amelyek lehetővé teszik az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban, a helységnévtáblák, megnevezések, formanyomtatványok, hivatalos űrlapok, kérvények esetében.

Kimaradt?