Hivatalos: időközi parlamenti választást is rendeznek május 25-én

Időközi parlamenti választásokat tartanak az országban az európai parlamenti voksolás napján, május 25-én a képviselet nélkül maradt választókerületekben. Erről szerdai ülésén hozott határozatot a kormány.

A 2012-es decemberi választások óta 13 képviselő és szenátor veszítette el mandátumát, mivel azonban 120 választókerületet két-két törvényhozó képvisel, májusban csak abban a hatban írnak ki időközi választást, amelyet már senki sem képvisel a parlamentben – erősítette meg korábban a maszol.ro-nak Máté András, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Szatmár befutó lehet

Így Kovászna megyében a szenátori mandátumáról lemondott Olosz Gergely választókerületében nem írnak ki időközi választást, mert ebben a kerületben Marius Obreja liberális politikus is mandátumot szerzett, itt nincs üresedés.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek elmondta: az RMDSZ jelöltje viszont jó eséllyel nyerhet Szatmárnémetiben. A szatmári választókerület a liberális Ovidiu Silaghi EP-képviselővé válása nyomán üresedett meg.

A kormány a választási törvényt is módosította szerdán egy sürgősségi rendelettel, oly módon, hogy a legtöbb szavazatot elérő jelölt jut mandátumhoz akkor is, ha nem szerezte meg a voksok több mint felét. Az időközi választásokat kéthetes kampányidőszak előzi meg, amely május 10-én kezdődik.

Apácán is győzhet az RMDSZ

Ugyancsak május 25-én rendeznek időközi választást azoknak az önkormányzati tisztségeknek a betöltésére, amelyek megüresedtek. Az ország 42 megyéje közül kilencben szerveznek az EP-voksolással egy időben helyhatósági választást is. Egyebek között a Brassó megyei Apácán, a Maros megyei Alsóidecsen és a Temes megyei Kricsón új polgármestert választanak, a Temes megyei Szakálházán pedig új községi tanácsot.

Az RMDSZ-es elsősorban az apácai időközi választásokban érdekelt, mert a polgármesteri tisztség az RMDSZ-es Bölöni Gyula tavalyi elhalálozásával üresedett meg – tudtuk meg Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettestől.

Kimaradt?