Tánczos Barna szenátor a csíki rendőrfőkapitány lemondását kéri

A belügyminiszterhez nyújtott be interpellációt Tánczos Barna szenátor, melyben a március 15-i, csíkszeredai baleset kapcsán Moldovan Radu Sandu Hargita megyei rendőrfőkapitány lemondását kéri. 2014. március 15-én súlyos baleset történt Csíkszeredában, a Brassói és a Jégpálya utca sarkán a reggeli órákban, melyet rendőrök okoztak és egy civil is áldozatul esett.

A szemtanúk elmondása szerint a balesetet okozó autó, melyben három rendőr ült, 130-150 km/h-val közlekedett. A szemtanúk azt is igazolták, hogy a személygépkocsi utasai ittas állapotban voltak, ugyanis a három rendőr a sajnálatos balesetet megelőzően órákig a város kocsmáiban szórakozott. A balesetben meghalt az autót vezető-, valamint a mellette utazó rendőr, ugyanakkor egy szentegyházi asszony.

Tánczos Barna szenátor március 17-én beadvánnyal fordult Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes belügyminiszterhez, melyben Moldovan Radu Sandu Hargita megyei rendőrfőkapitány lemondását kéri, mivel a tettesek nem vonhatók felelősségre.

A szenátor az etikai és deontológiai szabályokra hivatkozik, melyek többek között a következőt tartalmazzák: „A rendőrnek meg kell felenie a szakma elvárásainak, el kell kerülnie azt a magaviseletet, amely a társadalom bizalmát megrendítené, megfelelően viselkedik, és védi az intézmény és a szakma jó hírét, teljesíti a közszereplővel szembeni elvárásokat, kötelezettségeket”.

A szenátor véleménye szerint, tisztelettel a több ezer romániai rendőr iránt, akik tisztességesen és becsületesen végzik munkájukat, tisztelettel a több száz Hargita megyei rendőr iránt, akik tisztelik az etikai és deontológiai szabályzatot - szabadidejükben is, tisztelettel az ország állampolgárai iránt, és nem utolsó sorban az áldozat családjával szemben, az azonnali hatállyal történő lemondás az egyetlen út.

Mivel a Hargita megyei rendőrkapitányság három beosztottja elfogadhatatlan és elítélendő magaviseletet tanúsított, az egyetlen korrekt és elfogadható gesztus, ha Moldovan Radu Sandu úr becsületből lemond. Amennyiben ez nem történik meg, kérem a rendőrfőkapitány azonnali menesztését” – nyilatkozta a szenátor.

Tánczos ugyanakkor kéri a baleset körülményeinek körültekintő kivizsgálását. „A gyászoló családoknak együttérzésemet fejezem ki, vigasztalódást kívánok! Nem hagyjuk, hogy ezt az ügyet eltussolják!” – üzente a szenátor.

Kimaradt?