Hegedüs Csilla EU-s eszközökkel is bátorítaná a családtervezést

Az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltje szerint az első lépés, ami a közösség megmaradásáért folytatott harcban fontos, hogy bátorítsák a családtervezést. Hegedüs Csilla a szervezet céljairól beszélt Gyergyóremetén.

Az európai érdekképviselet a következő években még fontosabbá válik számunkra, és nem mindegy, hogy ki dönt azokban a kérdésekben, amelyek az erdélyi magyar kisebbséget érintik. Éppen ezért fontos, hogy ott legyünk az Európai Parlamentben, és a mi szavazataink döntsenek a bennünket érintő kérdésekben, ne egy román képviselő mondja meg, hogy mi a jó nekünk, erdélyi magyaroknak” – mondta Hegedüs Csilla.

Az EP-képviselőjelölt szerint a legnagyobb kihívás a kisebbségi kérdés európai szintű rendezése, amelyre az európai polgári kezdeményezés a megoldás, ugyanakkor nem szabad csak az erdélyi kisebbségben gondolkodni, hiszen minden őshonos kisebbség helyzetét tisztázni kell, Európa fejlődésében betöltött szerepüket pedig hangoztatni kell.

Az RMDSZ Nőszervezetének céljairól is szó esett. Az első lépés Hegedüs szerint, ami a közösség megmaradásáért folytatott harcban fontos, hogy bátorítsák a családtervezést. „Édesanyaként tudom, hogy ha megvannak a megfelelő körülmények, akkor egyenrangú családi és szakmai életet élhetek. Kiemelten fontos, hogy a nők gyermekvállalását Európai Uniós eszközökkel támogassuk, hiszen ahhoz, hogy egy több gyermekes édesanya dolgozhasson is a gyereknevelés mellett, rugalmas munkaidőre, csökkentett munkaprogramra van szüksége, amelyek – valljuk be – nem mindig adottak.”

Hegedüs Csilla szerint ugyanilyen fontos, hogy a vállalkozó nők gazdasági versenyképességét is növeljék, ezért is indítja el áprilisban a Nőszervezet a Sikeres Nők programsorozatot, ezzel motiválni is akarják azokat a hölgyeket, akiknek nincs bátorságuk vállalkozásba kezdeni. 

Kimaradt?