Nyár közepéig lesz lezárva a Zsil-völgyi út

Idén is lezárják a Zsil-szorost a közúti forgalom számára, miután tavaly nyáron és ősszel már sor került hasonló lépésre – számolt be a Nyugati Jelen az országos közút- és autópálya-vállalat közleménye alapján.

Az útlezárás március 17-étől június végéig érvényes. Heti hat napra vonatkozik, reggel 6 órától 12 óráig, majd 14.30-tól ismét érvénybe lép este 20.30-ig. Csupán a vasárnapok képeznek kivételt, amikor használható lesz a Zsil-völgyi út.

Akárcsak tavaly, az útlezárásra karbantartási munkálatok miatt kerül sor, mindenekelőtt a meredek hegyi szoros oldalainak és a talaj konszolidációja céljából. Az utóbbi években a szorosban az út többször omlott össze, s a földcsuszamlások sem ritkák. Az állandó apróbb foltozások helyett az útkarbantartó vállalat teljeskörű korszerűsítési munkálatok mellett döntött, melyek már tavaly elkezdődtek, és idén folytatódnak.

Petrozsény önkormányzata és a Zsil-völgye lakosságának jelentős része mégis zokon veszi a drasztikus forgalom-korlátozást. Tavaly ugyanis az útlezárás csak heti 4 napra volt érvényes, most viszont heti 6-ra. Ez azt jelenti, hogy az Erdélyből Olténiába igyekvő gépkocsivezetőknek jelentős kerülőt kell tenniük, vagy a Hátszeg–Karánsebes–Orsova úton, vagy Nagyszeben–Vöröstorony irányába. Mindkét változatban a kerülő meghaladja a 100 kilométert.

Kimaradt?