Nincs engedélye felvonulni a román szélsőjobbnak Marosvásárhelyen

Megemlékezést igen, felvonulást nem engedélyez a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a Vatra Românească és a Noua Dreaptă számára.

Aurel Trif városházi szóvivő a maszol.ro-nak elmondta, a Vatra Românească március 19-re, szerdára (a Fekete Márciusként emlegetett, öt halálos áldozatot követelő 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapások évfordulójára) kért engedélyt tüntetésre. Az illetékes városházi bizottság a Rózsák terére meghirdetett megemlékezést hétfőn engedélyezte, ám az azt követő felvonulást nem – mondta a szóvivő.

Mint ismert, a Vatra Românească múlt héten hirdetett megemlékezéssel egybekötött felvonulást Marosvásárhely főterére. A város polgármestere, Dorin Florea polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján ishangsúlyozta, hogy a megemlékezést jóváhagyja, de a felvonulást nem, mert szerinte az ilyen jellegű demonstrációk sem a magyar, sem román részről nem tesznek jót a városnak.

Florea akkor közölte azt is, hogy Noua Dreaptă szintén engedélyt kért a városházától tüntetésre a március 27-re, ám ezt sem hagyják jóvá. Az Új Jobboldal "a történelem tiszteletének jegyében kívánt felvonulást szervezni a városban.

Azzal a kétnyelvű szlogennel, amit múlt héten függesztett ki a városháza bejárata fölé, miszerint Marosvásárhely a harmónia és nem a konfliktusok városa, Florea azt hangsúlyozta, hogy itt mindenki jól érzi magát, románok és magyarok teljes egyetértésben élnek, csupán a politikum próbál feszültséget kelteni, akadályozva ezzel város fejlődését, gazdasági, társadalmi előrelépését.

Dorin Florea a március 10-én megtartott Székely Szabadság Napján is csak a megemlékezést engedélyezte a Székely Vértanúk Emlékművénél, az azt követő felvonulást nem. Arról is az volt a véleménye, hogy feszültséget kelt a városban, rontja Marosvásárhely hírnevét.

Megosztja a várost

A román nacionalisták szerda délutánra tervezett tüntetése megosztja a várost. Egyesek úgy vélik, újból megpróbál erőre kapni a Vatra Românească, mások szerint viszont ez csak egy gyenge próbálkozás, nem lesz foganatja a városban.

„Ott lesznek húszan-harmincan, egy kicsit kiabálnak, lengetik a zászlókat és ennyi. Nem hiszem, hogy a vásárhelyi románok csatlakozának a szélsőségesekhez” – mondta a maszol.ro-nak egy marosvásárhelyi járókelő. Van aki attól tart, hogy máshonnan szállítják majd a résztvevőket, és akkor tömeges felvonulásra számíthatnak, esetleg kisebb rendbontásokra is.

A megkérdezett román személyek úgy gondolják, jelszavakat kiabálni, zászlót lengetni mindenkinek jogában áll, a magyaroknak is és a románoknak is. „Összegyűlnek, hangoskodnak, így fejezik ki azt, hogy ők mekkora románok. Aztán hazamennek és mindenki megnyugszik, nem történik semmi” – magyarázta egy általunk megkérdezett értelmiségi, aki szerint a szólásszabadsághoz ez is hozzátartozik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?