„Itthon vagyunk” - zengett Sepsiszentgyörgy főtere (GALÉRIA)

A Gábor Áron emlékév jegyében szervezték a sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepséget. A tavaszias, napsütéses időjárás és az ünnepségre toborzó lovas-felvonulás hatására több ezres tömeg gyűlt össze a város központjában, ahová óriási, 250 méter hosszú magyar és székely zászlókat tartva bevonultak a sepsiszentgyörgyi fiatalok is.

Az ünnepi műsor a Bodok szálló előtt, a Gábor Áron emlékének szentelt körkép avatásával kezdődött. A Damokos Csaba képzőművész által készített körkép újszerű módon, képregényhez hasonlóan eleveníti fel a 200 éve született Gábor Áron életének legfontosabb eseményeit. Tamás Sándor megyei tanácselnök beszédében kifejtette „az a különbség a mi és mások ünnepei között, hogy a másoké a naptárban jelenik meg szabadnapként, mi pedig hiszünk is benne, ahogyan hitt benne a székely hős, Gábor Áron is. Kell legyen újra a gazdag és erős Székelyföld, amit saját elképzeléseink szerint építünk”, mondta Tamás Sándor.

A sepsiszentgyörgyi színház épülete előtti színpadon Antal Árpád polgármester mondott ünnepi beszédet, amelyben rámutatott, hogy senki se születik hősnek, a körülmények teszik a hétköznapi embert olyan hőssé, aki minden körülmények között a saját útját járja, és az önfeladás helyett a szabadságot választja. Az elöljáró szerint bennünk is meg kell legyen a kellő bátorság ahhoz, hogy saját utunkat járjuk, életünket mi irányítsuk. Antal Árpád rámutatott, hogy Románia kettős mércét alkalmaz, amikor felszólítja Ukrajnát, hogy állítsa vissza azt a nyelvtörvényt, amely többek között a román nyelvet is hivatalosnak tekintette.

"Eközben megtagadják tőlünk, hogy Székelyföldön a magyar nyelv is hivatalos legyen. Ez kettős mérce számunkra elfogadhatatlan! Mitől vagyunk mi kevesebbek, mint az ukrajnai románok? Nincs az rendben, hogy Moldáviában katalán mintára ígérnek autonómiát gagauznak, orosznak, ukránnak, de minket börtönnel fenyegetnek, ha a székelyek autonómiájáról beszélünk. Mitől vagyunk mi kevesebbek, mint a moldáviai oroszok, ukránok, gagauzok? Lassan, tagoltan mondom, hogy mindenki megértse, és legyen idő lefordítani. Mi nem vagyunk bevándorlók, ez a mi szülőföldünk, mi innen nem mozdultunk el, csupán a határok mozogtak fölöttünk” –fogalmazott beszédében Antal Árpád, mire az ünneplő tömeg „Itthon vagyunk” kiáltással válaszolt.

A sepsiszentgyörgyi politikus kifejtette: „azok, akik a szuveranitásukat kiterjesztették a mi szülőföldünkre, felelősséggel tartoznak irányunkba és kell hagyjanak minket, hogy itt, Székelyföldön létrehozzuk azt a világot, melyben élni akarunk”.

Erre erősített rá beszédében a sepsiszentgyörgyi ünnepség díszmeghívottja Németh Zsolt Magyarország külügyi államtitkára is, aki rámutatott: az autonómia nem jelent elszakadást, ugyanakkor biztosította a jelenlévőket, hogy számíthatnak ebben a küzdelemben Magyarország támogatására. A külügyi államtitkár ugyanakkor kifejtette: „a következő évek legfontosabb feladata a nemzeti egyetértés megteremtése. Ennek megteremtése felé az április 6-i választás jelenthet fontos lépést, amikor az Országgyűlés igazi nemzetgyűléssé válik.”

A sepsiszentgyörgyi ünnepség hagyomány szerint a magyar és székely himnuszok közös eléneklésével zárult, majd a több ezres tömeg csendesen hazavonult.

 

Kimaradt?