Marosvásárhelyen is megnyílt a Pilvax kávéház (GALÉRIA)

Kokárdakészítés, népviselet-, rajz- és fotókiállítás, népdaloktatás várja a Pilvax kávéházba látogatókat Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Néppárt és Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Deus Providebit Tanulmányi Házban.

A Maros Művészegyüttes által kölcsönadott népviselet-kiállítást Barabás László néprajzkutató nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy hogyan és miért alakultak ki a különböző vidékek sajátos viseletei, a ruházkodási szükségleteken túl melyek a szimbolikus jelentőségei. A székely harisnyaként ismert férfi viselet például európai öltözék volt, amely a katonai viseletek mintájára formálódott, kapott zsebet és zsinórozást. Korábban a székely harsinyán nem volt zseb, sem vitézkötés – mutatott rá Barabás. A tárlaton a Mezőség, Kalotaszeg, Nyárádmente, Sóvidék, Marosmmente, Felcsík, Gyímes viseletei láthatók, köztük széki, magyarpalatkai, méria, nyárádselyei, marosmagyarói, pálpataki, csíkszentdomokosi, vajdaszentiványi, gyímesközéploki női és férfi viselet.

A szónoklatverseny zsűrije - Spielmann Mihály történész, Kálmán Attila történelem- és Buksa Éva magyar nyelv és irodalom tanár - értékelte a két előadó, Bálint Nóra és Simon András szónoki teljesítményét, értékelve az időtállóságot, azt, hogy az ünnepi beszéd máskor, más helyen is elmondható legyen, hogy ne ragaszkodjon kimondottan az aktuálpolitikai helyzethez.

Kimaradt?