Vétlen gyalogost gázoltak halálra a száguldozó csíki rendőrök

Két rendőr és egy 53 éves nő halt meg szombaton reggel abban a balesetben, amelyet három szolgálaton kívüli egyenruhás okozott Csíkszeredában.

A hargitai megyeszékhely ünnepi nyugalmát reggel fél kilenckor tragikus kimenetelű baleset törte meg, amikor a Brassói út és a Jégpálya utcák kereszteződésénél egy BMW típusú gépjármű a Brassói úton, a vasútállomás irányából a szemtanúk beszámolója szerint egy kikerülő manővert követően a túlzott sebesség miatt megcsúszott, áttért a szembejövő sávra, majd felhajtott a járdára, ahol elütött egy nőt, végül nekicsapódott egy villanypóznának. A balesetről 8 óra 22 perckor értesítették a készenléti felügyelőséget a 112-es egységes hívószámon, a helyszínre kiérkező mentőegységek pedig rögtön megkezdték a mentést.

Tanúk: legalább százharminccal száguldott a BMW. A szekelyhon.ro megszólaltatott két tanút. A hatóságokat riasztó, közelben lakó tanú elmondta, negyed kilenckor hallotta a hatalmas robajt, és azonnal az autóhoz rohant, megpróbálva segíteni a hátsó ülésen beszorult rendőrtisztnek, azonban a deformálódott karosszéria miatt nem tudta az ajtót kinyitni. Tájékoztatása szerint a sofőr közvetlenül a baleset után még életben volt. Hozzátette, hogy a mentési kísérlet során alkoholszag terjengett az utastérből. Egy másik, a Mol benzinkút irányából érkező szemtanú arról számolt be, hogy a BMW a Brassói úton a belső sávon, „legalább százharminccal” közlekedett, amikor jobbról kikerült egy előtte haladó gépkocsit, majd a vezető a külső sávról történt újabb irányváltás közben veszítette el uralmát a jármű felett.

A szerencsétlenség során elhunyt az autó 35 éves vezetője és a mellette levő, 38 éves személy, valamint az elgázolt gyalogos, az 53 éves szentegyházi S.K. A BMW hátsó ülésén levő 24 éves utast sérülésekkel szállították a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba. Utóbbit a helyszínre érkezést követően rögtön kimentették az autóroncsból, a műszaki mentést, az autóroncs szétvágását a holttestek kiemeléséért pedig 9 óra 35 perckor kezdték el.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip a Székelyhonnak megerősítette, hogy az autóban ülők mindhárman rendőrök voltak. A járművet vezető elhunyt rendőr a közlekedésrendészet, a másik a közbiztonsági szolgálat alkalmazottja volt, a sérüléseket szenvedő rendőrrel együtt. A szóvivő tájékoztatása szerint mindhárman szolgálatban voltak a hajnali órákig, a baleset az éjszaki műszak lejárta után mintegy két órával következett be.

A helyszínelés idejére útlezárást léptettek érvénybe a helyszínen: csak félsávon haladt a közlekedés. Az útzárat időközben feloldották.

A helyszínelést végző közlekedésrendészek szerint a BMW vélhetően a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladt, ezért történt a baleset. A helyszínen mindössze a kicsúszásra utaló nyomokat találtak, féknyomot azonban nem.

Kimaradt?