Másfél óra alatt négyszáz oldalt olvashatunk el egy új alkalmazással

A Huffington Post egy hihetetlen alkalmazást mutat be, ami nemsokára megjelenik a Samsung Galaxy S5-re és a Samsung Gear 2 okosórára is. A segítségével 1000 szót olvashattok majd el egyetlen perc alatt. Egy átlagos olvasó 220 szóval birkózik meg percenként. A bostoni szoftvercég, a Spritz azonban egészen új módszert használ. Nem mondatokat mutat meg, csak az egymást követő szavakat, maximum 13 karakter szélességben. Így sokkal gyorsabb az olvasás.

http://www.youtube.com/watch?v=FH7zwL55o6w&feature=player_embedded

Ráadásul azt állítják, minden szónak létezik egy optimális „felismerési pontja", vagyis egy olyan része, ami alapján az agyunk azonnal felismeri a teljes szót. A program piros színnel jelöli ezt a pontot, oda irányítva a szemünket, és lehetővé téve, hogy pillanatok alatt végbe menjen a felismerési folyamat. Ezt a pontot minden szónál ugyanabban a pozícióban tünteti fel a program, vagyis a szem mozgatása nélkül, egyetlen helyre koncentrálva azonosítható az egymást követő szavak jelentése - mutatja be a szeretlekmagyarorszag.hu.

Ezzel a Spritz szerint rengeteg időt spórolunk, mert azt mondják, olvasásnál az idő 80 százalékát a szemgolyó mozgásának irányítása tölti ki, és az agyunk csak a maradék 20 százaléknyi időben foglalkozik a tartalom értelmezésével. Az egyszavas technológia különösen előnyös kisebb eszközökön, például mobilokon, okosórákon, a Google Glass-en vagy tableteken. Nincs többé görgetés, nagyítás vagy lapozás.

http://www.youtube.com/watch?v=VhGgMKpaWLQ&feature=player_embedded

A Spritz szerint mindezt öt perc alatt megtanulhatja, pontosabban megszokhatja bárki, és a percenként feldolgozási sebesség könnyedén felugrik a korábbi duplájára, vagyis 500 szóra. A cél azonban ennél ambíciózusabb: 1000 szó percenként. Mindez forradalmian változtathatja meg az olvasás módját, és az általunk jelenleg használt eszközöket is.

Kimaradt?