A BBTE készen áll az idei felvételikre

Véglegesítette és jóváhagyta a Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2014-2015-ös tanévre meghirdetett alapképzési, magiszteri és doktori szintű egyetemi felvételek általános kereteit, számolt be csütörtökön Ioan Aurel Pop, a BBTE rektora és Soós Anna, az egyetem Magyar Tagozatának vezetője.

A BBTE idén is megszervezi a felvételi vizsgát helyettesítő versenyeit a Matematika és Informatika, a Fizika, a Biológia és Geológia karon, a Történelem és Filozófia, a Kémia és Vegyészmérnöki, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi karokon. Ezekkel elsősorban a tizenegyedik osztályos és a végzős diákokat szólítják meg, dr. Ioan Aurel Pop rektor megítélése szerint tovább emelve az egyetemre beiratkozók színvonalát.

Soós Anna elmondta, a felvételi szabályzatot és menetrendet, az egyes karok által felállított felvételi követelményeket az intézmény honlapján is elérhetővé tették, a htttp://admitere.ubbcluj.ro/hu címen. Idén 249 alapképzési program közül lehet választani, 204 mesterképzési program áll a hallgatók rendelkezésére, román, magyar, angol, német és francia nyelveken. A felsoroltakból 206 nappali képzés, 43 pedig levelezői.

Elhangzott, az egyetem mintegy tízezer helyet kért a minisztériumtól, ennek fele lesz – amennyiben rábólintanak – ingyenes. Az előző évhez képest 5  új alapképzési program indul útjára, és 12 mesteri, – utóbbiból azért több, mert kifejezetten a piac követelményei után szabják meg, hogy mire teremtenek lehetőséget. Vannak persze kivételek, az egyetem rektora elmondta, latin vagy görög nyelvet ugyan kevesen tanulnak, de a BBTE számára fontosak ezek a szakok, ezért más képzéssel párhuzamosan ezek továbbra is elérhetők lesznek.

A maszol.ro kérdésére Soós Anna elmondta, évente 1500-2000 magyar fiatal iratkozik be az egyetemre, a kihelyezett tagozatokat beleértve, amelyek összesen körülbelül 4-500 diákot vonzanak.

Kimaradt?