Huszárok vonulnak az élen Szatmárnémetiben is

Szombaton, a magyar szabadság napján először tartanak felvonulást Szatmárnémetiben. A menet 11 óra után a színház közeléből, a főtéri villanyórától indul, miután megkoszorúzzák az Ormos-ház falán lévő Petőfi emléktáblát. Innen, a főtér túlsó sarkánál kezdődő Kazinczi (ma Stefan cele Mare) utcán vonul végig a sokadalom az István-térre.

A menetet a díszruhás szentjobbi huszárok és a kálmándi fúvósok vezetik. A szabadság költőjének szobránál Schönberger Jenő katolikus püspök és Kovács Sándor református esperes mond imát, majd a szavalatok után Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a városi RMDSZ elnöke mond ünnepi beszédet. Zenei kísérettel a Bartók Béla hagyományőrző együttes szolgál.

Az ünnepség 13 órakor a filharmónia nagytermében folytatódik, ahol dr. Süli Attila őrnagy, a budapesti Hadtörténeti Múzeum munkatársa méltatja a nap jelentőségét. A Fodor István Emlékdíj kiosztása után a Harag György Társulat Hazám, hazám címmel mutatja be az erre az alkalomra Kányádi Szilárd által összeállított műsorát.

 

Kimaradt?