Nepál bérbe adná hegycsúcsait

Hazai és külföldi magáncégeknek adna bérbe a nepáli kormány néhányat az ország 326 jelenleg mászható hegycsúcsából – írja a Guardian alapján az Origo. A lépéssel szeretnék elcsábítani a mászókat a világ legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről, amelyen gyakoriak a torlódások, és a környezetszennyezés is komoly méreteket öltött. Miközben ott több száz hegymászó próbál meg feljutni késő tavasszal, amikor az időjárás ezt rövid időre lehetővé teszi, más csúcsok jóval kevesebb figyelmet kapnak.

Az intézkedéstől a nepáli kormány több hegymászót és bevételt is remél. A Nepáli Hegymászószövetség elnöke szerint a magántulajdonban lévő utazási irodák a hálózataikat kihasználva sokkal jobban tudják népszerűsíteni az eddig még megmászatlan csúcsokat, mint az állami szektor.

Az elmúlt hetekben Nepál több lépést is tett, hogy bővítse a beutazó turizmust, ugyanakkor enyhítse a Mount Everestre koncentrálódó nyomást. Csökkentették például a többi hegycsúcs megmászási díját, a Mount Everestet megmászókat pedig arra kötelezték, hogy mindegyikük hozzon le magával a hegyről 8 kilogramm szemetet. Az is felvetődött, hogy létrát építenek az egyik legnehezebb szakaszhoz, a Hillary-lépcsőhöz, hogy csökkentsék a dugókat.

Tavaly több mint ötszázan értek fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára. 2013. május 19-én pedig mintegy 150-en akarták egyszerre megtenni az utolsó 915 métert néhány óra leforgása alatt, ami miatt sokan hosszú várakozásra kényszerültek.

Kimaradt?