Az MSZP ismertette programját Kolozsváron

Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót Ujhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke a szocialista párt magyar-magyar kapcsolatok terén vállalt programjáról.

Okulni jött, nem okítani, ezt pedig azért tartja fontosnak közölni, mert Magyarországon sokan azt hiszik, nekik kell megmondani, mi a teendő a határon túli magyar közösségekben, indított Ujhelyi. Előrebocsátotta azt is, nem szavazatszerzés céljából érkezett, hiszen nem naiv, tudja, az erdélyi társadalomban erőteljes támogatottsággal rendelkezik a jobboldal.

Kiemelte, a szocialista kormányzások alatt indult útjára a Szülőföld Alap (ma Bethlen Gábor Alap) és a Szülőföld program, a csíkszeredai konzulátus, vagy a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központ, a létrehozott intézményekben pedig mindig kikérték a határon túli magyar szervezetek véleményét, a párbeszéd elve alapján.

Az MSZP vállalásairól elmondta, az országgyűlésben a kettős állampolgárságot támogató pártként biztosítanak arról, a szerzett jogokat nem vonják vissza, a választójogot is beleértve. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, a választások tisztaságára azonban érdemes odafigyelni, a levélben szavazás lehetősége például visszaélésekre, ezáltal a magyar-magyar kapcsolatok megromlására adhat okot.

„Fontosnak tartjuk a szülőföldön boldogulást, a magyarországi belpolitika távoltartását a határon túli magyar közösségektől, nem avatkozunk a közügyeikbe” – fogalmazott. Az MSZP kiáll ugyanakkor az autonómia ügye mellett, az átlátható támogatások mellett teszi le a voksát, a magyar anyanyelvű oktatás mellett, és a szomszédos országokkal tartott közös kormányülések újraélesztését is fontosnak tartja. Kidolgoznának emellett egy Kárpát-medencei közös gazdasági stratégiát is.

Ujhelyi elmondta, Victor Ponta miniszterelnökkel másfél héttel ezelőtt találkozott Rómában, kellemesen elbeszélgettek, de az éppen alakuló PSD-RMDSZ kormányról mindössze néhány mondatban váltottak szót, éppen azon elv alapján, amelyet a szocialista párt vállal: hogy nem szólnak bele a külhoni magyar politikai életbe.

Kimaradt?