A Tetris megszabadít a szorongástól és rémálmoktól

Az idén 30 éves Tetris nevű játék az Oxfordi Egyetem egy kutatócsoportja szerint képes meggátolni a poszttraumatikusstressz-szindróma kialakulását, kanadai tudósok szerint tompalátás esetén a takarásos módszernél is hatásosabb.

Egy tanulmány szerint a legendás játék „kognitív vakcinaként" képes szolgálni, mivel - legalábbis a pszichológusok hipotézise szerint - olyan mennyiségben és minőségben veszi igénybe az agyat, hogy egyszerűen útját állja annak, hogy a traumatikus élmények rendesen rögzüljenek, így a későbbi PTSD okozta tünetek is enyhébbek.

Az Emily Holmes vezette kutatócsoport az előbbi megállapításhoz egy hatvanfős kísérlet eredményei segítségével jutott el. Ebben a résztvevők mindegyikének egy durva filmet kellett megnézniük - a jelenetek nagyrészt haláleseteket és egyéb szerencsétlenségeket mutattak. Az utolsó képkocka után harminc perccel a csoport harmada a Tetris kockáival játszhatott, harmada egy tízperces műveltségi teszten vett részt, míg harmada egyszerűen csendben kellett, hogy üljön.

A tesztalanyoknak az elkövetkező hétben naplót kellett vezetniük a borzasztó képsorok okozta stressz jelentkezéséről, az emlékbetörésekről és rémálmokról - a tetrises csoport átlag kettő, a csendesülős csapat átlag 4,5, míg a műveltségi tesztet kitöltők átlag 8 ilyen esetről számoltak be.

Kimaradt?