Faültetéssel ünnepli március 15-ét a szatmári EKE

Kocsányos tölgyfacsemetéket ültetnek március 15-én az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) szatmári szervezetének tagjai, akik nem bicikliznek Kőszegremetére az ottani Széchenyi-emlékművet megkoszorúzni.

A túrterebesi polgármesteri hivatal és a terebesi szarvasmarhatartók egyesületének közreműködésével 2500 tölgyfacsemetét plántálnak a Túrmenti Védett Területen, melynek az EKE a gondozó gazdája. Az akciót Szatmár Megye Tanácsa a csemeték biztosításával támogatja.

Egyébként a környezetvédő civil szervezetnek nem ez az első ilyen akciója. Tavaly például a Túr egyik holtága körül létesítettek háromezer csemete kiültetésével egy kisebb védőerdőt. Márk Nagy János ügyvezető igazgató elmondta: az EKE fontos feladatának tekinti, hogy a múlt rendszerben tönkretett élőhelyeket rehabilitálja, mivel a károsodás oly mértékű volt, hogy minden eddigi igyekezetük ellenére még sok a tennivaló.

Ezért a mostani akcióra is várják a természetbarátokat, elsősorban a fiatalságot, hogy földbe jusson mind a 2500 csemete, amelyből „hátha a tartós szabadság és demokrácia fája is kisarjad” – fogalmazott egyikük. A jól végzett munkáért a jutalom se marad el, a vélhetően legalább 120-150 önkéntes  a végén ízletes bográcsosra tarthatja tányérját.

Kimaradt?