Az eddig "székelybarát" Elena Udrea is nekiment a székely zászlónak

Az alkotmánybírósághoz fordul az államfő által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP), ha a kormány elfogadtatja a székely zászló kitűzését lehetővé tévő törvényt – közölte péntek este Elena Udrea, a PMP politikusa.

A képviselő arra reagált, hogy csütörtöki ülésén harmadik Ponta-kabinet programjába foglalta az RMDSZ és a román koalíciós pártok közötti politikai megállapodást. Ennek megfelelően a kormány vállalja, hogy törvényben teszi lehetővé az önkormányzatok számára a település zászlajának kitűzését a helyi intézményekre, a román és az uniós zászló mellé.

„A székely zászló romániai közintézményekre történő kitűzésének kormányprogramba foglalása az etnikai alapú régiósításnak készíti elő a terepet. A miniszterelnök felelőtlenül és tiszteletlenül viszonyul az egységes román állam érdekeihez, a román nép történelméhez” – idézte a Mediafax a politikust.

Elena Udrea kijelentései azért is meglepőek, mert a képviselő – akárcsak Traian Băsescu államfő – visszatérő vendég Székelyföldön. A Boc-kormány minisztereként költségvetési forrásokból támogatta a térség fejlesztési terveit, és az első vezető román politikus volt, aki következetesen Székelyföldnek nevezte a Hargita, Kovászna megye, illetve Maros megye egy részéből álló régiót. 

Mi több, Elena Udrea támogatta is, hogy a magyarok lakta térség Székelyföld néven, önálló arculattal érvényesüljön a turisztikában. Több alkalommal is dicsérte az RMDSZ székelyföldi politikusait, vendégszeretőeknek nevezte a régió lakóit. Egyszer Csíkszeredában viccesen még azt is megjegyezte: legszívesebben Székelyföldön jelöltetné magát a választásokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?