Máté: tévedés volt engedélyezni a Noua Dreaptă felvonulását

Az önkormányzat tévedett akkor, amikor engedélyezte a Noua Dreaptă március 15-i felvonulását, véli Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke. Emil Boc polgármester nem konzultált eléggé Horváth Anna alpolgármesterrel, ezért Máté András Levente több javaslatot is megfogalmazott péntek délelőtt, amellyel javíthatnának a helyzeten.

„Javasolnám, hogy vonják vissza a felvonulás engedélyezését, vagy más időszakra, esetleg más útvonalra helyezzék át” – mondta. A jelenlegi forgatókönyv szerint ugyanis éppen akkor ér majd a főtérre a román szélsőséges szervezet, amikor a Szent Mihály templomban folyik az ökumenikus mise.

Mint ismert, Horváth Anna alpolgármester a maszol.ro-t arról tájékoztatta, hogy találtak már egy megoldást az esetleges incidensek elkerülésére. A városi és megyei rendőrséggel ugyanis abban egyeztek, hogy Noua Dreaptă tagjai nem indulhatnak el a Széchenyi térről mindaddig, amíg az ökumenikus istentisztelet végeztével a magyar ünneplők el nem hagyják a Főteret. Így a két rendezvény végül nem keresztezi egymást.

A magyar ünneplők gyülekezője tíz órakor kezdődik a teológia épületénél, 11 órakor vonulnak fel a Szent Mihály templomba, a mise után a Biasini szállodánál zajlanak a felszólalások és koszorúzások, többek között a város polgármestere, a megyei tanács elnöke és alelnöke társaságában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?