Komoly átvilágítással kezdi mandátumát Korodi Attila

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter az ErdélyFM-nek adott nyilatkozatában csütörtökön azt mondta, az első félév egyik legfontosabb feladata a fel nem használt uniós források átcsoportosítása.

„Vannak megtakarítások, ezeket minél gyorsabban át kell irányítsuk olyan már létező közbeszerzési eljárásokból származó munkálatokra, ahol az állam a finanszírozó – magyarázta a miniszter és hozzátette, legtöbb esetben ezek a beruházások stagnálnak, kevés az állami pénz, és akkor legalább innen ezeket tovább lehet erősíteni.

Azokat az uniós forrásokat, amelyeket Románia nem használt fel a 2007-2013-as költségvetési ciklusban, a következő két évben még elköltheti. Korodi szerint az általa vezetett tárca másik prioritása az ország ellen környezetvédelmi problémák miatt indított kötelezettség-szegési eljárások lezárása. Emellett a Natura 2000-es területek gondnokságával kapcsolatos problémák megoldása is szerepel az új környezetvédelmi miniszter célkitűzései között, sok területnek ugyanis nincs még kezelője és menedzsmentterve. Korodi szerint a különböző hulladékgazdálkodási rendszereknél is gondok vannak.

Mint elmondta, nincs elég papírfeldolgozó, üvegfeldolgozó. Az újrahasznosítható anyagok Romániában legtöbb esetben raktározódnak, mert nincsenek kapacitások, maximum külföldre exportálódnak. „Ezekre kellene kitalálni támogatási rendszert, hogy magántársaságok kapjanak kedvet arra, hogy létrehozzanak ilyen kapacitásokat”- fogalmazott a miniszter.

A verespataki beruházással kapcsolatban a tárcavezető megerősítette: a minisztériumon belül ugyan lesznek az üggyel kapcsolatos feladataik, de az engedélyeztetési eljárás egyelőre semmiképpen sem fog folytatódni.

Kimaradt?