Ifjú farkasok és vén rókák a Ponta-kormányban

A szerda estétől hivatalába lépett harmadik Ponta-kormány 25 miniszteri posztjából 14 a Szociáldemokrata Párté, kettő az RMDSZ-é, kettő az Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű párté, egy a Konzervatív Párté, a többi tárcavezető technokrata. A pártoknak egy-egy kormányfőhelyettesi tisztség is jár.

A fiatalítás érezhető a miniszterek kiválasztásában, a technokraták közül többen 30-40 év közöttiek. A technokraták közül hárman fontos tisztségeket töltenek be: a pénzügyi, az energetikai, valamint a kis- és középvállalatokkal és az idegenforgalommal foglalkozó tárca élén állnak.

Igaz, a kormányban megtalálhatók a régi arcok is, és olyan politikusok is helyet kaptak, akik az előző kormányban nem nyújtottak túlságosan jó teljesítményt. Politikai megfigyelők szerint az új kormány ifjú farkasokból és vén rókákból, mások szerint technokratából és bűnvádi eljárás előtt állókból áll.          

Négy miniszterelnök-helyettes

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettesként a regionális fejlesztési tárcát vezeti. A Szociáldemokrata Párt vezetőségi tagja mérnök, az I. Boc-kormányban, 2009 januárjában és februárjában belügyminiszter volt, 2012 óta pedig az előző Ponta-kormányban a regionális fejlesztési tárcavezető tisztségét töltötte be. Dragneát a szociáldemokrata kiskirályok között tartják számon, egy időben a korrupcióelleni ügyészek is vizsgálódtak ellene, az európai alapokkal történt visszaélés kapcsán.

A másik miniszterelnök-helyettes, Gabriel Oprea a belügyi tárca élén áll, e tisztséget 2008-ban 20 napig szintén betöltötte, majd a tárca élén a tisztséget ideiglenese a közelmúltban bekövetkezett repülőgép-baleset miatt a tárca éléről lemondott Radu Stroe helyett vette át. A Bukaresti Egyetem jogi szakán végzett, doktori címmel rendelkező Gabriel Oprea 2009 óta Traian Băsescu rendelete alapján négycsillagos tartalékos tábornok. Traian Băsescu államfő egyébként 2004-ben még Adrian Nastase személyes maffiózójának nevezte. 2009-ig a Szociáldemokrata Párt tagja volt, majd létrehozta az Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű, többnyire „pártvándorokból” álló politikai alakulatot. Mostani nevesítése alkalmával a gazdasági világválság és az Ukrajnában bekövetkezett események miatt 150 000 fős tárcáját a román állam alapvető intézményének nevezte.

A mezőgazdasági tárca vezetője, a konzervatív párt színeit képviselő Daniel Constantin szintén miniszterelnök-helyettes. Dan Voiculescu megbízható emberének számít, politikai felemelkedését is neki köszönheti.

A kormány negyedik miniszterelnök-helyettese Kelemen Hunor. Az RMDSZ szövetségi elnöke Csíkkarcfalván született, a politikai életben 1997 óta vesz részt, amikor is államtitkár lett a művelődési minisztériumban, 2009-ben az RMDSZ államelnök-jelöltje volt. Később a művelődési tárcát vezette, 2011 februárjában lett az RMDSZ elnöke, több mint kétharmados szavazattöbbséggel. Parlamenti meghallgatás során Kelemen Hunor aggasztóan kevésnek találta a tárca rendelkezésére álló költségvetést, a minisztérium előtt álló nagy feladatok megvalósításához.

Ponta biztonsága

Az igazságügyi tárca vezetésére Robert Cazanciucot volt ügyészt jelölték, aki a „negyven évesek” új politikai nemzedékéhez tartozik. Cazanciuc és Ponta baráti viszont ápol, a tárcavezető a Năstase-kormány idején a jelenlegi miniszterelnök alárendeltje volt, családi kapcsolatok is összefűzik őket. Politikai megfigyelők szerint mostani kinevezésével Ponta teljes biztonságban kívánta érezni magát az igazságszolgáltatás részéről.

A külügyi tárca élén továbbra is Titus Corlăţean maradna, aki 2012 óta tölti be – meglehetősen gyenge eredménnyel – a tisztséget. A figyelmet csak azzal a kijelentésével hívta fel magára tavaly márciusban, hogy ha halogatják Románia schengeni tagságát, akkor az országot már nem is fogja érdekelni a kérdés.

A védelmi tárca élére Ponta Mircea Duşát, a korábbi belügyminisztert nevesítette. A Hargitai megyei politikus korábban csak jelentéktelenebb tisztségeket töltött be, Maroshévíz polgármestere volt. Hargita megye prefektusaként elsősorban magyarellenes intézkedéseivel hívta fel magára a figyelmet.  Duşa a Román Kommunista Párthoz tartozó Ştefan Gheorghiu társadalompolitikai akadémiát végezte, amit önéletrajzában titkolni igyekezett.

A munkaügyi tárca élére jelölt Rovana Plumb 2009 óta európai parlamenti képviselő, 2012-ben a környezetvédelmi minisztériumot vezette, 1989 előtt a kozmetikai termékeket gyártó Miraj vállalat mérnök-gyakornoka volt. A Năstase-kabinet idején a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke volt. Rovana Plumb több nemzetközi nőszövetségnek is tagja, meggyőződéses feminista.  Munkaügyi miniszterként céljának tekinti a nyugdíjtörvény módosítását és a nyugdíjak 4 százalékos emelését. Ugyanakkor már jövőre 580 000 személyt emelne ki a szegénységből – azt azonban az újságírók kérdésére sem tudta megmondani, mit is jelent a szegénységi szint.

Harmadszor is Korodi

Korodi Attila harmadszorra is elvállalná a környezetvédelmi miniszter tisztségét, amelyet 2007-ben, a Tariceanu-, illetve 2012-ben az Ungureanu-kormányban töltött be. A bukaresti műegyetemen végzett 37 éves politikus a tárca államtitkára is volt. Parlamenti meghallgatása során a verespataki aranybánya kapcsán úgy vélte, a tárcának folytatnia kell a kitermelés környezeti hatásainak felmérését, a palagázak esetében független, külföldi tanulmányokat sürgetnie.

Az egészségügyi tárca vezetésével Nicolae Bănicioiut bíznák meg. A 35 éves fogorvos már 2012 óta vágyik e tisztségre – az utóbbi 25 évben ő lenne a tárca élén a 24. miniszter a tárca élén. Victor Pontához közelálló személynek tartják. Az utóbbi két évben keményen támadta a magyar nyelvű tanulmányi vonal létrehozását a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. Felesége Mihaela Prioteasa – Scornicești alpolgármesterének lánya. Kinevezése kapcsán orvosi körökben az a vélemény, hogy Bănicioiu esetében hiányzik az egészségügyi rendszer irányításához szükséges tapasztalat.Parlamenti meghallgatásakor a magánszektor nagyobb térnyerését tartotta fontosnak az egészségügyben.

A pénzügyeket a 34 éves Ioana Petrescu, Victor Ponta államtanácsosa venné át. Nevesítése nagy meglepetést keltett. Petrescu a harvard Egyetemen doktorált, gazdasági és matematikai tanfolyamon vett részt a Wellesley kollégiumban, ahol 2003-ban summa cum lauda kitüntetéssel végzett. Meghallgatása előtt a parlamentben kifejtette, célja az adózókat egyformán kezelő jogszabály kidolgozása. Július 1-jétől támogatni kívánja a társadalombiztosítási hozzájárulás, valamint a péktermékekre kivetett hozzáadott értékadó csökkentését.

Világcsúcstartó a sportminisztériumban

Az Ifjúsági és sportminisztériumot ismert atléta, Szabó Gabriella vezetné. 1999-ben a világ legjobb atlétájának kijáró kitüntetést kapta meg. A Besztercén született 39 éves atléta 1998-ban 2000 méteren, 1999-ben 5000 méteren világcsúcsot állított fel, 5000 méteren Sydney-ben olimpiai aranyat nyert. Atlétaként egyetlen edzővel dolgozott, Gyöngyössy Zsolttal, aki később a férje lett. Szabó nem tartja magát magyarnak.

Az oktatási tárcát Remus Pricopie vezetné. Fizika-kémiát végzett, a belgiumi Liege egyetemén mesteri fokozatot szerzett nemzetközi kapcsolatokból és európai politikából. Kinevezésében talán nem kis szerepe van annak, hogy miután az egyetemi okleveleket, címeket hitelesítő országos tanács plágiummal vádolta meg Victor Pontát, Pricopie semmisnek nevezte a döntést.

Constantin Niță a gazdasági tárcát venné át. Boc első kormányában a kis- és középvállalatokkal foglalkozó minisztériumot vezette. Ebben a minőségében a dohánytermékekre, szeszesitalokra és kőolajtermékekre kivetett átalányadó hívének vallotta magát.

A közlekedési tárcát Dan Șova vezetné, aki az utóbbi években élesen bírálta Traian Băsescu államfőt, aki a Nemzeti Érdekű Projektek és Külföldi Beruházások Minisztériumát irányította. Korábban a Szociáldemokrata Párt szóvivője volt, tisztségéből a iasi-i zsidópogrom tagadása nyomán váltották le. A 42 éves politikus a Bukaresti egyetem jogi és történelem karán végzett.

Európai – és hazai – pénzek

Az európai alapokkal a korábban liberális, jelenleg szociáldemokrata Eugen Teodorovici foglalkozik – eddig is ezt a tisztséget töltötte be. Jóllehet kizárólag állami tisztségeket töltött be, mégis igen jól keresett: 2007-ben például 141 ezer eurót vitt haza.

A 40 éves technokrata Alexandru Răzvan Cotovelea az informacionális társadalomért felelős tárca nélküli miniszter. Korábban az európai alapokkal foglalkozó minisztérium államtitkára volt, mostani nevesítése előtt a bukaresti politikatudományi és közigazgatási nemzeti iskola társult tanára volt. Parlamenti meghallgatásakor az európai pénzalapok felvételének jelentős növelését, valamint a minisztériumában dolgozók béremelését ígérte.

Liviu Voinea a költségvetésért felel tárca nélküli miniszterként. Sokan úgy gondolják, hogy politikai pályafutását annak köszönheti, hogy négy éven át Dan Voiculescu tévéjének állandó meghívottja volt. Tekintélyét azonban annak köszönheti, hogy mindeddig sikerrel védte meg a miniszterelnököt a kiskirályok támadásaitól. A 39 éves politikus a nemzetközi gazdasági kapcsolatok karán végzett a Bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémián, üzleti kapcsolatokból szerzett mesterfokú képzést a Stockholm University School of Business intézetben. 24 éves korában doktorált. Ha Mircea Geoană nyerte volna meg a 2009. évi államfő-választásokat, akkor miniszterelnök lehetett volna. 2009-ben az Eximbank adminisztratív tanácsának tagja lett.

Tárca nélküli miniszterek

A felsőoktatással Mihnea Costoiu tárca nélküli miniszter foglalkozik. Múltja meglehetősen homályos: kétes üzletekkel és üzletemberekkel fenntartott kapcsolatokkal, különös úton szerzett jelentős pénzösszegekkel, több millió eurós, nem éppen törvényes megrendelésekkel vádolják. Egyébként a volt oktatási tárcavezető, Ecaterina Andronescu embere, aki hosszú éveken át a politikus alárendeltségében dolgozott.

A kis- és középvállalatokkal, az üzleti légkörrel és az idegenforgalommal Florin Jianu foglalkozik. 2007 óta a romániai magánkézben levő Kis- és Középvállalatok Országos Tanácsának alelnöke, a Romániai Fiatal Vállalkozók Munkaadói Szervezetének elnöke. A 38 éves politikus a Bukaresti egyetem matematika karán végzett, és semmilyen politikai pártnak nem volt tagja. Parlamenti meghallgatásakor kifejtette: célja az, hogy a kis- és középvállalatok támogatására hozandó intézkedések ne okozzanak töbletmegterhelést az országnak.

A parlamenttel való kapcsolattartásért Eugen Nicolicea felel tárca nélküli miniszterként. Az 58 éves politikus mérnök és jogász. 2004 és 2008 között a szociáldemokraták Mehedinți megyei szervezetét vezette, majd átállt az Országos Tanács Romániai Haladásáért nevű politikai szervezetbe. Ezt követően többször is élesen támadta Victor Pontát, akit demagóg támadásokkal vádolt, az „aszfalt királyainak” védelmezőjeként emlegetett, és azt állította róla, hogy párizsi évei alatt szipózott, az állomáson aludt, ahol hordárkodott, a szökőkutakban mosakodott. Jelenleg pártjával a szociáldemokraták parlamenti csoportjának tagja, a képviselőház titkára és a jogi bizottság tagja.

Răzvan Nicolescu az energetikáért felelős tárca nélküli miniszter. Tapasztalata ezen a területen nagy: 2008-ban az OMV Petrom árszabályozó igazgatóságát vezette, az energetikai árszabályozó hatóságok tevékenységét koordináló európai ügynökség alelnöke. 2012-ben azzal a kijelentésével hívta fel magára a figyelmet, hogy az ország energetikai ellátását súlyos veszély fenyegeti, illetve az ország függősége az energiaimporttól 2030-ra megkétszereződne, amennyiben nem fordítanak mielőbb 5 milliárd eurót a szektorra.

A víz- és erőügyi tárcát Doina Pană tárca nélküli miniszter vezetné. A szociáldemokraták besztercei képviselője foglalkozását tekintve mérnök, de 29 éve dolgozik pedagógusként.

Aurelia Cristea a társadalmi párbeszéd tárca nélküli minisztere. A szociáldemokraták Kolozs megyei képviselője, a helyi pártszervezet alelnöke. Jelenleg a szociáldemokraták kolozsvári csapatának – Vasile Dâncunak és Ioan Rusnak – a támogatását élvezi. Négy éven át a Biztosításokat Felügyelő Bizottság tagja volt, ebben a minőségében félmillió euróért adott el egy ingatlant. Parlamenti meghallgatása során a kis- és középvállalatok jelenlegi minisztere, Maria Grapini által küldött cetlikból „puskázott”, illetve egy kormánytanácsos ült mellé „súgóként”.

A határon túli románokkal Bogdan Stanoevici foglalkozik tárca nélküli miniszterként. Az 56 éves színész 1989-ben távozott Romániából, Franciaországban élt, ahonnan 2011-ben tért vissza. A színiakadémiát 1958-ban végezte Bukarestben, több filmben is szerepelt. A parlament előtti meghallgatáson viszont – leszerepelt, a honatyák egyike „brüsszeli káposztának” nevezte, ami szerinte a zagyva mellébeszélést jelképezi.

Kimaradt?