Rábukkantak Európa legnagyobb dinójára

Új dinoszauruszfajt találtak Portugáliában a régészek: a Torvosaurus gurneyi az Európában valaha talált legnagyobb ragadozó. Tanulmányuk szerint a dinó hatalmas, erős és veszélyes volt: tíz centiméteres, penge alakú fogai voltak, alkarján pedig karmok, amelyekkel bele tudott marni az áldozatba – idézte a National Geographic cikkét az Index.

A tíz méter hosszú radadozó az Ibériai-félszigeten élhetett nagyjából 150 millió évvel ezelőtt, a késői jura korszakban. Christophe Hendrickx, a Lisszaboni Új Egyetem PhD-hallgatója fedezte fel az állatot, miközben egy másik, rokon faj, a Torvosaurus tanneri csontjait tanulmányozta, amely eredetileg a mai Észak-Amerikában élhetett. Amikor még a kontinensek egyetlen szuperkontinensben kapcsolódtak össze, a Pangeában, a dinoszauruszok valószínűleg vándoroltak a területek között.

A vizsgálatokból kiderült, hogy tényleg új fajról van szó, különböznek csontjai, a felső állkapcsában kevesebb a foga, mások a csigolyái. A kutatók szerint 4-5 tonnás lehetett, a hatalmas, kétlábú, húsevő  megalosaurusok csoportjába tartozik.

A T. rexnél valamivel kisebb volt, viszont erős izmai és brutális harapása lehetett, vastag lábakkal és hosszúkás koponyával. Áldozatait nem sebességével, hanem erejével terítette le.

Kimaradt?