A rekordok könyvébe kerülhetne egy román miniszter

Románia történelmében és talán a világon is egyedül álló módon egy napon kétszer is letette a hivatali esküt egy román miniszter. Gabriel Oprea először szerdán délben a második Ponta-kormány, este pedig a harmadik Ponta-kormány belügyminisztereként esküdött fel az alkotmányra.

A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnökét az államfő szerdán délben azért nevezte ki belügyminiszternek a második Ponta-kabinetbe a kormányfő javaslatára, mert legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén, és március 8-án letelt volna a 45 nap Radu Stroe korábbi belügyminiszter lemondása óta. Eskületételekor még bizonytalan volt, hogy hivatalába léphet-e a parlament által kedden megszavazott harmadik Ponta-kabinet.

Mint ismert, az államfőnek időközben sikerült megállapodnia a miniszterelnökkel az alkotmányos rend megőrzéséhez szükséges lépésekben, így Traian Băsescu szerda délután az elnöki hivatalba invitálta az új (harmadik) Ponta-kormány minisztereit, köztük Gabriel Opreát is. Így az UNPR elnökének másodszor is le kellett tennie az esküt.

Kapcsolódók

Kimaradt?