Rendőrség: már novembertől jöhet a téligumi

A gépjárművezetők már november elején számíthatnak arra, hogy a nyári autógumiikat télire kell lecserélniük, ugyanis a meteorológusok előrejelzése szerint akkorra már megérkezik a tél – jelentette be szerdán Lucian Diniţă, az Országos Közúti Rendőrség főfelügyelője.

Hangsúlyozta: nem számít, hogy milyen hónapban vagyunk, a fagy beálltával le kell cserélni a nyári gumiabroncsokat. A Bâlea tónál és Topánfalván már fagypont körüli hőmérsékleteket mértek, ezeken a vidékeken a törvény szerint már a téligumikat kellene használni.teligumi2

2011. november 1-jén bevezetett rendelkezés szerint a sofőrök kötelesek a járműveiket téligumival, hóláncokkal és egyéb csúszásgátló felszerelésekkel ellátni abban az esetben, ha hó- vagy jégborította utakon közlekednek.

A a 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú, illetve kilencnél több férőhelyes járművek esetében a gépkocsik húzókerekeire a téligumi mellett hóláncokat vagy más törvényesen jóváhagyott csúszásgátló felszereléseket kell felszerelni. Akik nem tartják be ezt a rendelkezést, 9-20 közötti büntetőpontot, valamint 600-tól 1400 lejig terjedő büntetést kaphatnak, továbbá visszatarthatják a forgalmi engedélyüket.

Kimaradt?