Több ezer kokárda készül a szatmárnémeti MIK-klubban

Délutánonként megszállják a szatmárnémeti Magyar Ifjak Klubjának (MIK) pincehelyiségét a fiatalok, hogy kokárdákat készítsenek március 15-re. A helyi RMDSZ szervezetnél megtudtuk, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a városi RMDSZ elnöke az eddigieknél is nagyobb ünnepségre számít, és ha a szükséges engedélyt is megkapják, először lesz felvonulás is Szatmárnémetiben.

Tervek szerint a főtéri Ormos-háztól (ahol Petőfi sokszor megszállt útjában Erdődre, Júliájához) az István-téren álló Petőfi szoborhoz vonul a sokadalom, ahol majd az ünnepi beszédek és a szavalatok is elhangzanak.

Kedden délután a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola diákjai segítették kokárda-készítésben a MIK fiataljait, őket szerdán az Aurél Popp Művészeti Líceum tanulói követik, majd a Ion Creangă iskola magyar tagozatosai serénykednek, hogy elegendő kokárda legyen. Számítások szerint több ezerre lesz szükség, hogy az Ormos-háznál és a Petőfi-szobornál gyülekezők mindegyikének jusson.

Nagy Szabolcstól, a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnökétől arról értesültünk, hogy március 15-én valamennyi magyarlakta településen lesz külön megemlékezés, csaknem félszáz ilyen helység van a megyében. Szatmárnémeti mellett nagyobb ünnepségek természetesen ezúttal is lesznek a magyar-többségű városokban lesz, mint Nagykároly és Sárköz, illetve Erdődön, ahol ezúttal is a helyi magyar és román fiatalokból álló fúvósok Petőfi-dalokat játszva szolgáltatják az ünnepséghez a zenét. 

Kimaradt?