Máté: lehet, hogy csak jövő héten lesz USD-RMDSZ-kormány

Egy darabig még biztos a régi – ideiglenes miniszterekkel teletűzdelt – kormány irányítja Romániát, a parlament által kedden jóváhagyott, RMDSZ-es részvételű Ponta-kabinet várhatóan csak jövő héten lép hivatalába – mondta kedd este a maszol.ro-nak Máté András.

A jogász-képviselőt annak kapcsán kérdeztük, hogy a Demokrata Liberális Párt (PDL) megtámadta az alkotmánybíróságon a kormány összetételét és szerkezetét jóváhagyó parlamenti határozatot, az új kormány miniszterei pedig az államfő ellenkezése miatt még nem tették le az esküt. A PDL többek között azt kifogásolja, hogy a parlament egy olyan kormányról szavazott kedden, amely a programjában a már nem létező Szociál-Liberális Szövetségre (USL) hivatkozik.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője két forgatókönyvet vázolt a következő napokra. Az egyik szerint meg kell várni az alkotmánybíróság döntését. Ez Máté szerint a jövő hétre várható. Addig a régi kormány a hivatalában marad, és azoknál a tárcáknál, ahol az ideiglenes miniszter 45 napos mandátuma lejárt (elsőként a belügynél), az államtitkárok veszik át a miniszteri hatásköröket.

Ha az alkotmánybíróság elfogadja a PDL kifogásait, akkor Máté szerint Victor Pontának elölről kell kezdenie a kormányalakítási procedúrát. „Ám ezt nem tartom valószínűnek. Az alkotmánybírák nem bírálhatják szerintem felül a parlament szuverén döntéseit” – fogalmazott a politikus. Ha az alkotmánybíróság elutasítja a PDL óvását, akkor a frakcióvezető szerint az államfő köteles aláírni az új kormány minisztereinek kinevezéséről szóló elnöki rendeleteket.

A második forgatókönyv azonos azzal, amelyet maga az államfő javasolt. Vagyis a miniszterelnök eddigi kormánya felelősséget vállal a parlament előtt egy új kormányprogramért, amelyben például már nem szerepel az USL-re való hivatkozás. Ez Máté szerint is felgyorsíthatja az új kormány hivatalába lépését, mert így már az államfő is gond nélkül aláírja a miniszterek kinevezését. „Természetesen ebben az esetben is az alkotmánybíróság  álláspontja lesz a döntő, de addig az új kormány elkezdheti tevékenységét” – magyarázta a képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?