Dorin Florea a MOGYE színvonaláért aggódik

Politikai bevatkozás nélkül oldaná meg a Marosvásárhelyi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) helyzetét Dorin Florea.

A marosvásárhelyi polgármester keddi sajtótájékoztatóján elmondta: szerinte ha az RMDSZ kormányra lép, újból elkezdődik a politikai vita az orvosi egyetem körül. „Szívesen foglalkoznék az üggyel, a rektorral együtt, a magyarokkal és a románokkal közösen megoldanám a problámákat” – hangsúlyozta az előljáró, kiemelve azt is, hogy nincs kifogása a magyar kar megalakulása ellen, ahogy az ellen sem, hogy a diákok magyarul tanuljanak.

Szerinte az egyetemnek az a feladata, hogy orvosokat neveljen, és nem fontos, hogy ezt milyen nyelven teszi meg. Természetesen a magyar nyelvű oktatást sem ellenzi a polgármester, „a lényeg az, hogy jó orvosokat képezzenek” – fejtette ki.

Florea azt mondta: attól tart, hogy újból konfliktusok helyszínévé válik Marosvásárhely, ahol a politikusok diktálnak. A polgármester az egyetem régi dicsőségét szeretné visszaállítani. „A magyarok nem azért jönnek az orvosi egyetemre, hogy magyarul tanuljanak, hiszen tudnak magyarul, hanem azért, hogy jól képzett orvosokká váljanak” – hangsúlyozta többször is Marosvásárhely elöljárója.

A várható konfliktusok miatt Florea a MOGYE színvonalának csökkenésétől tart. Szerinte azok a fiatalok, akik jobb, minőségibb oktatásra vágynak, már nem jönnek Marosvásárhelyre, hanem Kolozsvárt, vagy Bukarestet választják inkább. „A magyar diákokat sem szeretném, ha elveszítené az egyetem, mert, ha azt hallják, hogy itt mi folyik, akkor inkább Bukarestbe mennek tanulni” – tette hozzá a polgármester.

Kimaradt?