Kárpátaljai fiatalok kerestek menedéket Halmiban

Bár elsősorban Magyarországot célozzák, az ukrán-román határátkelőkön is több kárpátaljai magyar fiatal hagyta el az országot, attól való félelmében, hogy akaratuk ellenére besorozzák őket az ukrán hadseregbe.

Egyelőre a határmenti településeken keresnek menedéket a kárpátaljai fiatalok: Ukrajna magyarországi és romániai határátkelői közelében várakoznak vasárnap óta, mivel félő, hogy otthonmaradásuk egyet jelent a hadseregbe való besorozással.

Már Romániába is érkeztek

Vasárnap este nyolc kárpátaljai fiatal fiú érkezett Kökényesdre, az Ukrajna-Magyarország-Románia határán fekvő településre, ahol a falu polgármestere talált rájuk.

„Edzőmérkőzésről érkezve haza egy kárpátaljai futballcsapat tagjaival találkoztunk, akik arról számoltak be, hogy menekülnek otthonról, mert nem szeretnék, ha besoroznák őket a hadseregbe. Nem szándékoztak hazamenni, úgy érkeztek, hogy nem hoztak semmit magukkal, csak beültek az autóba és jöttek. Ma várták, hogy a szüleik küldjenek nekik pénzt, csere ruhát. Mivel kettős állampolgárok, tehát megvan a magyar állampolgárságuk is, ezért Magyarország felé vennék az irányt” – nyilatkozta lapunknak Simon Levente, Kökényesd polgármestere.

Mint elmondta, a fiatalok azért jöttek erre, mert Halmi volt számukra a legközelebbi határátkelőhely. Magánszemélyként szállást adott nekik és felajánlotta, hogy eltölthetnek ott három-négy napot. „Nem tudok egyetérteni azzal, ami történt. Itt vagyunk a határ mellett, élesben látjuk a történéseket, tehát bárki, aki átjön ide, azt befogadjuk, magánemberként, mivel ők is magyarok és testvéreink” – biztosította támogatásáról a kárpátaljai férfiakat Simon Levente. Úgy tudja, a tiszabecsi határátkelőnél jelentősebb a növekedés, hiszen ottani ismerősei elmondása szerint eddig nem tapasztalták, hogy ukrajnai kijövők négysorosan álltak volna a határnál, átkelésre várakozva.

Nincs fennakadás a határforgalomban

Radu Lungu, a máramaros-szigeti határrendőrség szóvivője a maszol.ro-nak elmondta, nem tapasztaltak feltűnő zsúfoltságot a határon, a szokásos ezer-ezerkétszáz határátkelést jegyezték az elmúlt szombat-vasárnap is. A kárpátinfo.net is úgy tudja, jelenleg nincs fennakadás a határforgalomban.

Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármestere az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott, vasárnap éjjel mintegy nyolcvan-száz személy lépte át a határt, autóval és gyalogosan is, többségében férfiak. Ez a szám kicsivel haladta meg egy átlagos vasárnapi határátlépés számát. Sem Tiszabecsen, sem Záhonyban nincs fennakadás a határforgalomban, nyilatkozták a települések polgármesterei.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?