Felhívás magyar nyelvű beiskolázásra

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége felhívással fordul minden romániai magyar pedagógushoz és szülőhöz azzal kéréssel, hogy segítse a magyar nyelvű oktatási intézmények beiskolázási tervének megvalósítását a soron következő tanévre.

A szülők mindig a legjobbat szeretnék nyújtani gyermekeiknek, így az iskola, osztály, szak, választásakor mérlegelnek, sokféle szempontot érvényesítenek. Hasonlóképpen jár el a hivatását szerető, tanítványait jól ismerő pedagógus is, amikor tanácsot ad, felelősen irányítja diákjait, hogy képességeiknek, érdeklődésüknek megfelelően válasszanak.

A különféle szempontok közül a legfontosabb az anyanyelven történő tanulás fontossága.

Miért tanuljon magyarul a gyermek?
Mert az anyanyelven való írás, olvasás minden egyéb iskolai tanulás alapja.
Mert anyanyelvén gyorsabban, pontosabban tanul, és a tanultak könnyebben bevésődnek az emlékezetébe.
Mert az anyanyelven való tanulás a műveltség alapja.
Mert az egyre bővülő ismeretek megszerzésének feltétele a fogalomalkotás, és ez anyanyelven a legegyszerűbb.
Mert az anyanyelv ismerete alapja más nyelvek tanulásának.
Mert anyanyelvén érti meg leginkább választott szakmája mesterségbeli fogásait.
Mert ez által kapcsolódik be a magyar kultúrába, érti meg szülei, nagyszülei életfelfogását, céljait, szokásait, vallását.
Mert az általános ismereteken kívül a magyar nyelvű oktatás olyan képességekre is megtanítja, amelyek szükségesek az adott társadalomban való létezéshez.
Mert az anyanyelven történő tanulás nélkül elszakad a közösségétől.

Mert hisszük, tudjuk, tapasztaljuk, hogy nem kerül hátrányos helyzetbe, nem fog kevésbé érvényesülni az, aki mindvégig magyarul tanult az iskolában. Az egyre bővülő magyar egyetemi hálózat, főiskolai képzés is (Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata, Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Partiumi Keresztény Egyetem, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem) sokféle lehetőséget biztosít a továbbtanuláshoz. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az anyanyelvét és a román nyelvet is jól ismerő diáknak több lehetősége van például a szakirodalomban való tájékozódásra.

Országunkban törvények biztosítják az anyanyelv használatát az iskolában, a közéletben, a hivatalokban, az egyházban, a tudományos életben, csak élni kell ezekkel a jogokkal.

Tisztelt Szülők!
Oktatási intézményeinket, legyenek azok szórványban vagy tömbvidéken, kisebb vagy nagyobb településen, falun vagy városon, csak úgy tarthatjuk meg, ha megtelnek élettel, azaz lesznek diákjaik, s őket oktató, nevelő tanítóik és tanáraik. Külön felhívjuk a figyelmüket arra, hogy nem csak az elméleti középiskoláinkban, hanem a szakoktatásban is értékes, hasznos tudásra és képességekre tesznek szert a tanulók. A jól képzett, hozzáértő szakmunkásokra legalább akkora szükség van, mint elméleti szakemberekre.
Döntsenek tehát okosan, iskoláink léte Önöktől is függ!

A magyar nyelven való tanulást a magyar állam is támogatja. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által kiírt, az előző tanévre szóló „Szülőföldön magyarul” pályázatot sikeresen bonyolította le a Pedagógusok Szövetsége. A megyei szervezetek segítségével 157000 óvodás, általános és középiskolás tanuló részesült egyszeri oktatási-nevelési és taneszköz támogatásban, azok, akik a közoktatás bármelyik szintjén magyarul tanultak. A tavalyihoz hasonló pályázati feltételek mellett az idén is lehet igényelni ezt a támogatást. A kitöltendő űrlapok már eljutottak a családokhoz.

Tisztelt Pedagógustársak! 
Legyenek segítségére a szülőknek, diákjaiknak, hogy a választás, a döntés ne kényszerű kompromisszumok, netán közömbösség eredményeként szülessen meg, hanem kellő körültekintéssel, a gyermekek s az egész magyar közösség érdekeit szem előtt tartva.
Üdvözöljük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos szintű tájékoztató és tudatosító jellegű kampányát, melyet a magyar nyelvű oktatás megtartása, minőségi fejlesztése érdekében indított, és amelyben arra biztatja a magyar, vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák anyanyelvű, azaz magyar oktatási nyelvű intézménybe gyerekeiket. Az RMDSZ médiakampánya, helyi rendezvényei is segítséget, eligazítást adnak a felmerülő kérdések megválaszolásában. Ezúton is arra buzdítjuk pedagógus társainkat, hogy aktívan vegyenek részt, vállaljanak szerepet ezeken a rendezvényeken.

Kimaradt?