Százötven sérültje volt a karneváli narancsháborúnak az olasz Ivreában

Száznegyvenheten sérültek meg az északnyugat-olasz Ivrea városának utcáin a hagyományos karneváli narancsháborúban. A sérültek többsége zúzódást szenvedett. Öt személyt kellett sürgős elsősegély ellátásra az ivreai kórházba szállítani - közölte a vasárnapi narancsháború mérlegét a piemonti város rendőrsége.

A Torinó közeli, huszonnégyezer lakosú Ivreában minden évben megismételt narancsháború az egyik legismertebb olaszországi karneváli eseménynek számít. Az idén 50 ezer turista volt kíváncsi az utolsó csepp narancsig folyó harcra: Ivrea apraja-nagyja kilenc különböző színű csapatban bombázta egymást naranccsal.      

A narancsháború eredetét a középkorra vezetik vissza, amikor a felhőtlen farsangi ünneplésben a városlakók babszemekkel dobálták egymást, ezt később zöldséggel helyettesítették. A fegyverként használt narancsot 1808-ban vezették be.  A napóleoni megszállás éveire vezethető vissza a francia forradalomból ismert piros színű fríg sapka is, amelyet Ivrea lakosai viselnek a fejükön a narancsháborúban.

Ivrea központján negyvennyolc karneváli kocsi vonult végig. A kocsin levő és az utcán álló csapatok katonái dobálták egymást naranccsal. A legenda szerint a narancsháború Ivrea lakosságának a szabadságért egykor vívott küzdelmét eleveníti fel a várost elnyomó helyi uraságokkal szemben. A karneváli kardokra feltűzött narancs sem mást jelképez mint a zsarnokok levágott fejét.

Kimaradt?