Eltemették Farsang Dömét (VIDEÓ, GALÉRIA)

Szombaton temették Farsang Dömét a torockói Székelykő alatt. A több száz éves múltú farsangzáró néphagyomány idei ünnepségére is több ezres tömeg gyűlt össze, hogy utolsó útjára kísérjék Dömét, a télűzés, a vidámság és az egyenes beszéd jelképes figuráját. Döme megígérte: nyugovója nem tart soká, csupán a böjtöt nem szereti. 

http://www.youtube.com/watch?v=KBmZfxGqS0I

A szokás szerint húshagyókedd utáni első vasárnap kerítenek sort a látványos felvonulásra a faluban, ám idén néhány nappal hamarabb került sor - igaz, még böjt előtt - a felvonulásra. A farsangi menetben kizárólag fiúk, legények vehetnek részt, valamennyi női szereplőt is ők alakítják. Azok a lányok, asszonyok, akik bemerészkednek a farsangi menetbe, fekete cipőpasztával vagy piros festékkel lesznek kipingálva: erről a krampuszok és a bohóc gondoskodik. Az idősebb asszonyok ezt jól tudják, ezért csak a kapu mögül figyelik a ricsajt. 

http://www.youtube.com/watch?v=q6m2wMUAM-o

Miután a farsangi menet sűrű ostorpattogtatások és lakodalmas zene kíséretében végigjárja a falu összes utcáját, hogy jól kiűzze a télnek még az árnyékát is minden szegletkéből, a központban, a csorgónál eltemetik Farsang Dömét. Mégpedig úgy, hogy a hosszú, csípős gyászbeszéd után szétverik a koporsóját. Ezzel vége a télnek, kezdődhetnek a tavaszi munkálatok, de előtte még ezen az estén bál és vigasság itatja át Torockó utcáit. 

http://www.youtube.com/watch?v=t3xBP9MZGNg

A Székelykő alatt felvonuló menetet szombaton több ezer vidám farsangoló és látogató mellett több tucat csendőr is elkísérte, a templom körüli vásárosok pedig válogatott kínai, roma- és román termékeket kínáltak közben, nem sok sikerrel.

Kimaradt?