A szex intelligensebbé tesz

A fokozott szexuális aktivitás éltető oxigénnel árasztja el az agyat, ráadásul egereken végzett kísérletek alapján serkenti az idegsejtképződést – derül ki egy friss kutatásból. Korábbi eredmények szerint a nemi élet csökkenti a stresszt és kalóriákat is éget.

A mostani vizsgálat rávilágít, hogy a párzó egerek hippokampuszában több neuron képződik. Ez az agyi régió felelős a hosszú távú memóriáért. Ráadásul az állatok különválasztása, tehát a további szexuális aktivitás megakadályozása az intelligenciájuk csökkenéséhez vezetett – számolnak be róla a Marylandi Egyetem szakértői. „Sikerült kimutatnunk, hogy bár továbbra is képződtek új neuronok az egerek agyában, kognitív képességeik számottevően csökkentek hosszú ideig tartó szexuális aktivitáshiány esetén” – fogalmaztak a kutatók, akik hozzátették: az ilyen jellegű tevékenység fokozott agyi vérkeringéssel jár, tehát jótékonyan elárasztja a sejteket oxigénnel. A neuronok olyan sejteket jelentenek, amelyek az idegrendszer alapvető alkotóelemei.

A felfedezést a dél-koreai Konkuk Egyetem munkatársai is megerősítették: az ő tanulmányuk alapján a szex jót tesz az intellektuális funkcióknak. A szexuális aktivitás ugyanis az eredményeik alapján szintén növeli a hippokampusz neuronjainak számát, ami az extrém stressz okozta leépülést ellensúlyozza. Az ázsiai vizsgálatból megtudhatjuk, hogy a szexuálisan aktív időseknél sokkal alacsonyabb a demencia kockázata, ami több tényezőnek tudható be.

Kimaradt?