Katonai tranzitközpontot avattak az amerikaiak a Fekete-tengernél

Katonai tranzitközpont céljára alkalmas logisztikai bázist avatott fel pénteken Romániában az Egyesült Államok, amelynek katonái Románián keresztül fognak kivonulni Afganisztánból.

A három új épületből álló logisztikai központ a Fekete-tenger melletti Mihail Kogalniceanu amerikai katonai bázison épült meg, és kulcsszerepe lesz az afganisztáni kivonulás lebonyolításában. Mintegy 20-30 ezer amerikai katona fog áthaladni a romániai tranzitközponton, amely a kirgizisztáni Manasz támaszpont helyett látja majd el ezt a feladatot.

John O'Connor vezérőrnagy, logisztikai hadosztályparancsnok elmondta, hogy 2010-ben Kuvait volt az iraki kivonulás súlypontja, 2014-ben a Mihail Kogalniceanu katonai bázis lesz a központi helyszíne az amerikai erők afganisztáni kivonulásának.

Az amerikaiak eddig a kirgizisztáni Manasz támaszpontot használták az Afganisztáni hadműveletek utánpótlását biztosító tranzitközpontként, de júliusban lejár az ennek használatára kötött bérleti szerződés.

Az új, romániai logisztikai központ napi tíz repülő fogadására alkalmas. A támaszponton 275 amerikai katona fog állomásozni a kivonulási műveletek lebonyolítása céljából. Január végén 34 ezer amerikai katona állomásozott Afganisztánban.

Kimaradt?