A rotterdami festménylopás két tettese büntetésén enyhítettek

Csökkentette a bukaresti ítélőtábla a 2012-es hollandiai festménylopás két román elkövetőjének büntetését másodfokon. A mostani jogerős ítélet szerint Radu Dogarura hat év letöltendő börtönbüntetést, Eugen Dariéra pedig 5 év és 4 hónap szabadságvesztést szabtak ki. Tavaly novemberben a bukaresti harmadik kerületi bíróság első fokon mindkét vádlottat hat év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélte.

2012 októberében a rotterdami műcsarnokból hét nagy értékű festményt - köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást - lopott el három román állampolgár. A harmadik tettes - és másik három vádlott - ellen még várat magára az elsőfokú ítélet.

Dogaru és Darie beismerő vallomást tett, ezért ellenük gyorsított eljárásban zajlott a per. A többi vádlott között van Dogaru édesanyja is, aki először azt állította, hogy elégette a festményeket, majd később módosította vallomását, és azt mondta, hogy egy fiához közelálló személynek adta át a nagy értékű alkotásokat. A 18 millió euróra biztosított, de több mint 100 millió euró piaci összértékűre becsült festmények a mai napig nem kerültek elő.

A rotterdami műcsarnokban (Kunsthal) végrehajtott betörés volt az utóbbi évek egyik legjelentősebb lopása az egész művészvilágban, és az egyik legjelentősebb Hollandia történetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?