Kormányhatározattal lehet önálló karokat létrehozni az egyetemeken

Megszavazta kedden a képviselőház a kormánynak azt a sürgősségi rendeletét, amely megerősíti a szakoktatást és újra bevezeti a négy éves középiskolai rendszert. A tanügyi törvény módosításába bekerült az RMDSZ javaslata, amely szerint ismét kormányhatározattal lehet önálló karokat létrehozni az egyetemeken.

Mint az ismert, ez utóbbi cikkelyt alkalmazta az Ungureanu-kormány a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar kar létrehozására, ám ezt az előírást utólag törölték a jogszabályból.

Az RMDSZ képviselőinek sikerült ezt a rendelkezést újból bevinniük a törvény szövegébe. Így továbbra is a minisztérium rendelkezésére ez a megoldási lehetőség a marosvásárhelyi és az ahhoz hasonló esetek megoldására. A kedden elfogadott módosításokat a szenátusnak is meg kell szavaznia.

A végszavazást megelőző vitán Szabó Ödön képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi fejkvóta hátrányosan érinti azokat az iskolákat, ahol első fokozatú, tapasztaltabb tanárokat alkalmazta. A politikus elmondta, szükség van a bölcsődei oktatói személyzetnek a tanügyi rendszeren belüli elhelyezésére is, hiszen jelenleg az alkalmazásuk kizárólagosan az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Szabó Ödön aggályosnak nevezte azt is, hogy a minisztérium több éve nem indította el az igazgatók versenyvizsgáztatását: „nem lehet az évről évre történő igazgatói megbízatást meghosszabbítással kivitelezni”.

Kimaradt?