Nyilvános magyargyűlölet egy magyar kisvárosban

További emlékművek estek áldozatul a Gyergyószentmiklóson zajló vandál cselekedeteknek: február utolsó hétvégéjén a szoborfestők Fogarassy Mihály mellszobrát és Jakab Antal emlékművét öntötték le hasonló festékkel, mint egy héttel korábban a Kossuth- és a Fejér Dávid szobrokat.

„Ardeal = România”

Bár a helyi lakosság egy része úgy vélte, meredek ötlet volt összemosni az egy héttel korábbi szobor-csonkítást a székely zászló meggyalázásával, egyre inkább arra utalnak a jelek, hogy Gyergyószentmiklóson előre megfontolt szándékkal nyilvános magyargyűlöletnek hangot adó akciók zajlanak.

Hétfőn „Basarabia e România”, „Ardeal = România”, „Hai, România!” feliratokat lehetett felfedezni a város több pontján is. A polgármesteri hivatal újabb jelentéseket tett a rendőrségen, közölte a maszol.ro-val Madaras Szidónia sajtóreferens. „A hivatal részéről egyrészt a helyi rendőrség, másrészt a jogi osztály indítványozta a feljelentéseket, Mezei János polgármester utasítására”, fogalmazott a sajtóreferens, aki úgy tudja, a rendőrség megtette a szükséges lépéseket, kijártak helyszínelni a szobrokhoz és rögzítették a nyomokat.

Ami a provokatív falfirkákat illeti, a hivatal ebben az ügyben is tett feljelentést, és a rendőrség ezen a téren is megkezdte a nyomozást: a Fogarassy Mihály Általános Iskola oldalán lévő kamera által rögzített képeket kedd délután vizsgálták át, amit az iskola aligazgatónője, Lázár Nóra is megerősített.

Zajlanak a rendőrségi nyomozások

Hivatalos választ csak az ügy lezárta után ad a rendőrség, közölte a maszol.ro-val Gheorghe Filip , a Hargita Megyei Rendőrség szóvivője. „A feljelentés kapcsán zajlik a nyomozás az ügyben, minden egyes szobornál megtörtént a helyszínelés, valamint a nyomok rögzítése. A tettesek kézre kerítése után a bűnösöknek a törvény előtt kell felelniük. Az ügy lezárása után a rendőrség hivatalosan is közleményt állít ki” – mondta a szóvivő. Filip nem tudott arról, hogy provokatív feliratok ügyében is nyomozna a gyergyószentmiklósi rendőrség, ezt az információt azonban a polgármesteri hivatal és a Fogarassy Mihály Általános Iskola illetékesei is megerősítették.

Provokál a PSD gyergyói elnöke

Marius Graţian Benchea, a Szociéldemokrata Párt (PSD) gyergyói elnöke egy január 24-i sajtónyilatkozatban úgy fogalmazott, bár a PSD és ifújági szervete, a TSD és a „Basarabia e România” szlogen alatt kampányol, elhatárolódik a vandalizmus elől. Ugyanakkor egy február 20-i bejegyzésében közzétett egy olyan fényképet, melyen egy gyergyószentmiklósi tömbház hirdetőtáblájára van felfirkálva a szlogen, ezzel a kommentárral: „Kaptam egy nagyon szép fényképet Gyergyóból”.

Civil nyomozás több szálon

A gyergyószentmiklósiak közül többen úgy vélik, helyiek ezt nem tehették, hiszen évek óta jól megfér itt egymás mellett a román és a magyar. Ami provokáció létrejön, az mindenképpen felsőbb szintekről szokott indulni. Sokakban felmerült a kérdés, hogy talán a hétvégén Gyergyószentmiklóson zajló országos felnőtt jégkorongbajnokság román csapatainak szurkolótábora lehetett a vétkes, annál is inkább, hogy mindkét szoborfestős hétvégén hokimeccsek is zajlottak.

A legutóbbi, vasárnap esti, a házigazda Progym és a bukaresti Steaua mérkőzés után a többségében román hokistákból álló csapat a trikolór lengetésével próbálta felhevíteni a székelyek idegeit, ám a gyergyószentmiklósi szurkolótábor agresszivitás helyett a székely himnusszal válaszolt: közel ezerkétszázan énekelték teli torokból, hogy „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!”

A Facebook Közösen Gyergyószentmiklósért csoportjának tagjai sem nézik jó szemmel a garázdálkodást. Egyed Zsolt, a csoport létrehozója úgy véli, a vandál cselekedetek elkövetői csak kihasználták a hokimeccsek időszakát arra, hogy a sportolókra vagy a szurkolókra tereljék a gyanút, azonban a lépcsőházkban megjelent provokatív feliratokból sokkal inkább helyi tettesekre lehet következtetni. Azonban ameddig bizonyíték semmire sincs, addig csupán találgatni lehet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?