Orvosi vizsgálat: újabb költségek óvoda- és iskolakezdésre

Az orvosi vizsgálatok miatt is zsebükbe kell nyúlniuk az éppen óvodát vagy iskolát kezdő gyerekek szüleinek, ez azokra is érvényes, akiknek a gyerekei oktatási intézményt változtatnak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fedezi a gyerekek felvételéhez szükséges vizsgálatok költségeit.

„Úgy ahogy fizetni kell az polgármesteri hivatal által kért orvosi igazolásokért házasságkötés vagy sofőriskola esetén, ugyanaz az eljárás az óvodába és iskolába iratkozás esetén is. Ha egy gyereknek piros a torka, nem kell fizetni az orvosi vizsgálatért, ez azonban pénzbe kerül, ha a vizsgálat nyomán kiállított igazolás az iratkozáshoz szükséges ” – nyilatkozta Marius Filip, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetője.

Hozzátette: óvodai iratkozás esetén az általános vizsgálat mellett laborvizsgálatokra is szükség van.0912vizsgalat

„Bármilyen orvosi okirat, amely az illető személy egészségügyi állapotát igazolja pénzbe kerül. Az igazolás ellenértékét a háziorvos szabhatja meg ” – hangsúlyozta az elöljáró.

Az iskolai iratkozáshoz szükséges orvosi igazolásért 10-20 lejt kell fizetni, de a laborvizsgálatok ennél többe kerülnek. Kolozsváron egy magánklinikán az óvodai iratkozáshoz szükséges garat és székletvizsgálat ára 40 lej.

A magánvállalkozók felkészültek a “rohamra”, külön promóciós csomagokkal várják az iratkozáshoz szükséges papírokat beszerző szülőket. Ebben az esetben többen soron kívül is fogadnak.

Kimaradt?