Svájci állatorvosok is segítik a gyergyószentmiklósi „kutyabajt”

Svájci Állatorvosok Romániai Egyesületének (STAR Romania) képviselője, Joseph Zihlman a napokban a városban is látogatását tette, célja a kóborkutya-probléma humánusabb kezelési módjának kialakítása. Elmondása szerint nem bírta tétlenül nézni, hogy „kutyákat kivégző központ létesítését tervezik itt”, és ezt mindenképpen meg akarta akadályozni.

Tervében tizennégy svájci állatorvos is segíti, akik gyógyszerekkel, élelmiszerrel támogatják a menhelyet. A közös programot háromlépcsősre tervezik: begyűjtik a kutyákat, ivartalanítják, majd örökbe adják és csak az agresszív vagy beteg állatokat altatják el. Az önkormányzat által létrehozott Vitalissima cég a menhely működtetője, ahol 35 kutyát tudnak befogadni. A kóborló ebek befogására felszereléseket vásárolt a cég, illetve gyepmestert alkalmazott, továbbá a kutyák szállítására átalakított autó is rendelkezésre áll.A megállapodás egyelőre bizalmon alapszik.

 

Ütemterv szerint fogják be a kóborkutyákat Gyergyószentmiklóson

Körzetekre osztva a város területét, a hét napjaira felosztott ütemterv szerinti bejelentések részesülnek előnyben a kóborkutyák befogását illetően, közölte a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

A kóbor ebek befogását kezelő Vitalissima cég gyepmesteréhez gyakran érkeznek kérések falkákba verődött ebek, illetve agresszív magatartású állatok befogására, a tevékenység hatékonyabbá tétele céljából dolgozott ki pontos ütemtervet az önkormányzat.

Amennyiben az adott napra ilyen éppen nincs bejegyezve, természetesen más zónákban zajlik majd a kóbor ebek befogása. Agresszív állatok, illetve falkákba verődött kutyák bejelentése történhet a bejelentes@gyergyoszentmiklos.ro e-mail címen, az önkormányzat székhelyén bejelentő űrlap kitöltésével, vagy pedig telefonon a gyepmesteri szolgálatnál a 0740/405-272-es telefonszámon.

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?